forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |

Thomas BakerKannibal-tilgivelse i Fiji:
"Unnskyld at vi spiste han!"


For 136 år siden ble den engelske misjonæren Thomas Baker drept og spist i Fiji. Nå har landsbyfolkene bedt misjonærens etterkommere om tilgivelse. Årsak: De mener at det hviler en forbannelse over området på grunn av hendelsen!

Selv om smilet og vennligheten i dag er landets varemerke så ble Fiji ble en gang i tiden kalt "Kannibaløyene". Historiene er mange: Kaptein Bligh fra Bounty måtte etter mytteriet ro for livet i lettbåten for å unnslippe kanoer med blodtørstige innfødte, den beryktede høvding Udre Udre skal ha spist nærmere 1000 "lang-griser" og den forfengelig høvdingen Vendovi innrømmet å ha litt eksentriske spisevaner etter at åtte amerikanske hvalfangere forsvant: "En av dem smakte sterkt av tobakk". Og så var det altså Thomas Baker. Alt som var igjen av misjonæren var skoene hans, og de kan du den dag i dag bese på museet i hovedstaden Suva, sammen med tregaffelen som angivelig ble brukt til å spise han.
Blodige maktkamper
Thomas Bakes var født i født Sussex, England, i 1832. Han kom til Fiji som misjonær i 1959, på et tidspunkt da det foregikk blodige maktkamper mellom høvdingene og motstanden mot å bli kristnet mange steder var stor.
   - Jeg trodde at Fijis strender enda ikke var farget av misjonærers blod, skal jeg bli den første? skrev han i sin dagbok etter å ha møtt fiendtlige krigere.
   I 1865 fikk han oppgaven være misjonær for innlandet på hovedøya Vitu Levu, og det var her han møtte sin skjebne. I juli 1867 startet han en ekspedisjon tvers over øya, for å komme til landsbyer hvor de enda ikke hadde hatt besøk av misjonærer. Stammene i det uframkommelige indre av øya var beryktet for sitt fiendskap mot kystfolk og fremmede generelt. Ryktet deres var så dårlig at Baker måtte sende misjonærbåten tilbake da de nådde så langt opp elven Rewa som de kunne komme. Og studentene som var med misjonæren rådet han på det sterkeste å ikke reise videre. Baker svarte at han var bestemt på dra - om nødvendig alene.
Raviner og dyp
Thomas Bakers  sko på
Thomas Bakers sko - muligens kokt med mannen

Thomas Bakers bibel
Thomas Bakers bibel
- hans eneste våpen.

Hvaltenner er viktige symboler og gaver.
Hvaltenner er viktige symboler og gaver.


Man mener Bakers kjøtt ble servert på dette fatet

Man mener Bakers kjøtt ble servert på dette fatet.


En tregaffel som skal ha vært brukt til å spise Thomas Baker.
En tregaffel som skal ha vært brukt til å spise Thomas Baker.


En av de som var med på kanniballfesten sammen med  guvernør Thurston.
En av kannibalene sammen med guvernør Thurston.

Thomas Bakers ekspedisjon besto av en trofast Fiji-prest og åtte studenter. Tragedien fant sted i Navosa-regionen, i landsbyen Naqaqadelavatu. Den ligger høyt oppe i fjellene, nesten 1000 meter over havet, der hvor den øvre delen av Sigatoka-elven stuper ned gjennom raviner og dyp. Dette er en av de vakreste stedene i innlandet, og landsbyen var bebodd av folk fra Vauselu-stammen.
   Ekspedisjonen hadde krysset elven 18 ganger før de nådde fram til landsbyen, lørdag kveld 20. juli 1867. Thomas Baker hadde gitt en hvaltann til høvdingene i hver eneste landsby han passerte, med forespørsel om å få gå i fred til neste landsby. Høvdingen i den siste landsbyen på fredagen hadde rådet Baker til ikke å dra videre, og hadde bedt seg unnskyldt for ikke å vise veien videre til Naqaqadelavatu. Isteden sendte han med to unge gutter fra landsbyen som førere.
Hvaltann
Lørdag kveld overrakte den fijianske presten i Bakers følge en hvaltann til høvding Nawawabalavu, men selv om han tok imot gaven utviste han ikke noen vennlighet mot de besøkende. Å akseptere en hvaltann som gave er selv i dag i Fiji en formelt godkjennelse av en avtale. Nawawabalavu tilbød dem heller ikke noe mat, som var et alvorlig brist på vanlig høflighet. Høvdingen sa derimot at han hatet kristendommen, men at han skulle vise dem veien videre til Vuda neste morgen.
   Det Thomas Baker ikke visste var at en annen hvaltann også hadde funnet veien til høvding Nawawabalavu. Denne hadde blitt sent fra en fiendtlig høvding i Naitasiri, med anmodning at den som mottok hvaltannen skulle drepe Baker og alle i følget hans. Ingen av de andre høvdinger på veien hadde akseptert hvaltannen, men Nawawabalavu gjorde det. Han sa til utsendingen fra Natasiri at han ville drepe Baker utenfor landsbyen.
Utrygg
Om natten hadde den fijianske presten sett mange lys som beveget seg mot landsbyen, og neste morgen kunne Baker gjennom kikkerten se folk nærme seg landsbyen fra flere steder. Han følte at situasjonen var utrygg og etter morgenbønnen sa han :
   - Gutter, vi må få opp farten, ellers blir vi drept!
   Rett etterpå kom høvding Nawawabalavu og sa at budbringere hadde fortalt han at andre folk var på vei mot landsbyen og at hvis misjonæren ble lenger så kunne han bli drept. Uten å drikke sin sedvanlige morgenkaffe fulgte Baker og de andre etter høvdingen ut av landsbyen.
   Det var en vakker søndag morgen da ekspedisjonen forlot landsbyen og gikk etter hverandre på en smal stil høyt over Sigatoka-juvet. Høvdingen gikk først, fulgt av Baker og så de andre i følget på rekke og rad. Mellom hver eneste av de som var i Bakers ekspedisjon gikk det en kar fra høvdingens stamme.
Planlagt angrep
De hadde gått omtrent hundre meter da de to studentene som gikk bakerst i rekken så visehøvdingen, som het Buibuibu, komme rett etter dem med omtrent tretti menn. Den ene studenten løp forover for å advare de andre. Buibuibu slo til den andre studenten, som bar en stor blikkeske som tilhørte Baker. Slaget traff esken og studenten klarte å løpe vekk og gjemme seg i gresset. Baker hørte lyden av slaget og snudde seg for å se hva som foregikk. Det er uklart om det var høvding Nawawabalavu eller en av karene hans som slo til Baker med en langskaftet tomahawk, men øksen traff misjonæren på siden av hodet og han falt om - dødelig såret.
   Det var helt klart at angrepet var planlagt på forhånd, for nå falt en etter en av medlemmene i Bakers ekspedisjon raskt for landbyfolkenes våpen. Noen rullet ut over klippekanten og ned til elven mer enn hundre lenger nede. Bare to av studentene klarte å unnslippe, de gjemte seg hver for seg i det lange gresset og ventet på en anledning til å komme seg unna. Den ene klarte å komme tilbake til Rewa, mens den andre dro til Davuilevu for å fortelle misjonærens hustru hva som hadde skjedd.
Kannibalfest
Man er usikre på hva som skjedde med de drepte etter ugjerningen. Det har blitt fortalt at kroppene til de ni myrdete mennene ble lagt i en haug, med Thomas Baker på toppen. Bakers kropp ble siden partert på en flat stein i elven ved bunnen av juvet. En historie sier at en gammel kvinne la armen rundt den drepte misjonæren og fordømt mennene for mordet.
   Så var det kannibalfest. Hvordan de drepte ble tilbredt og spist vet man heller ikke, men det sies at den spesielle tregaffelen som ble brukt til måltidet er den man kan se på museet i Suva.
Forbannelse
Det er 136 år siden misjonær Thomas Baker ble drept og spist, men den 13. november 2003 ble det holdt en stor forsoningsseremoni i den landsbyen hvor det skjedde. Tilstede var Fijis statsminister og en rekke høvdinger og øvrighetspersoner. Pluss slektningene etter høvding Nawawabalavu, Thomas Baker og de andre som var involvert den skjebnesvangre dagen. I over hundre år har folkene i fjellområdet følt at det hviler en forbannelse over dem på grunn av det som skjedde: Ulykker, dårlige avlinger og andre elendigheter. Det har vært holdt tilsvarende seremonier tidligere, men høvdingene i området følte at man kanskje ikke klarte å få fjernet forbannelsen siden ingen av den drepte misjonærens slektninger var tilstede ved disse seremoniene. Så man klarte tilslutt å få kontakt med slektningene etter den drepte misjonæren, og 11 av disse satte kurs for Fiji fra Australia.
Store forberedelser
Landsbyen mente at hvis man først skulle arrangere en ny seremoni så måtte man gjøre det skikkelig. Så man skaffet til veie 30 hvaltenner som skulle gis til Bakers slektninger, pluss matter og andre gaver. Landsbyen måtte også forskjønnes, og mat skaffes inn til Bakers familie og de prominente gjestene. Regjeringen bevilget nesten 100 000 kroner til dette, noe mange ble forarget over. Pengene ble nemlig tatt fra det fondet som var satt av for å forbedre stemningen mellom de etniske fijianerne og de av indisk avstamning i landet. For i mai år 2000 ble den indiskættede statsministeren Mahendra Chaudhry og hans regjering ble holdt som gisler i parlamentsbygningen i over en måned, og siden ulovlig erstattet av en interimregjering.
Akseptert
Det var høvding Ratu Filimoni Nawawabalavu som ba de tilreisende fra Bakers familie om unnskyldning for det forferdelige hans tippoldefar hadde gjort.
   - Bare når vi er tilgitt er vi fri fra den forbannelsen som har hvilt over oss siden den dagen i 1876, sa han.
   Les Lester, fjerde generasjon etter Thomas Bakers aksepterte unnskyldningen på vegne av familien:
   - Regnet som snart faller vil vaske vekk alt som har skjedd i dette området, og landsbyen og dens beboere vil være fri fra alt som må ha hindret velferd og lykke, sa han.


Lese vår store artikkel om kannibalisme i sydhavet? Klikk her
Les mer om Fiji på våre sider?
Klikk her


Tips en venn:
"Har du lest artikelen om kannibal-unnskyldningen i Fiji i "Sydhav på nettet"?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):
På jakt etter billigst og best mulig billett til sydhavet, inkludert Australia og New Zealand?
Gjennom vårt samarbeid med svenske Tour Pacific, som er det eneste reisebyrået i Skandinavia som har spesialisert seg på sydhavet, kan du få kjøpt reiser til sydhavet til priser som ligger under det som er vanlig i Norge. Og utvalget er langt større!

Les mer

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |