forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Haakon i røyken fra umu'en.
Haakon i Amerikansk Samoa:
- Samoansk umu - h
erlig
mat
rett fra jordovnen!

Umu er et samoansk festmåltid som ofte blir lagd på søndager og spesielle festdager. Det fikk norske Haakon Stensæth være med på, både å lage og smake!

- Hver søndag her på American Samoa, lager lokalbefolkningen en umu (uttales ”omo”). En umu er en gourmet-middag hvor du har bananer, taro (en samoansk grønnsak som de spiser som vår potet), papaya og mange andre grønnsaker og Haakon skreller brødfrukt.frukter. Kalkun og kylling hører også med, kanskje også reker, fisk, eller blekksprut. Det avhenger av hva de fanger og får tak i. Altså en herlig gourmet-middag.
Fra jungelen
Beboerne henter alt de trenger fra jungelen, som er overalt her, eller nærliggende trær. Men det vokser som kjent ikke kalkuner og kyllinger på trær, så det kjøper de I nærmeste butikk.
   Det spesielle med umu, er hvordan maten tilberedes. Alt stekes på Kokoskrem vris overen slags hjemmelagd ovn på bakken. Ovnen må bygges hver gang. Til den trenger man steiner, ved, bananstilker for at maten ikke skal brenne mens den stekes, og mange store palmeblader fra kokkos- og bananpalmer, i tilegg kokosnøttskall.
Kokos på toppen
Steiner og ved legges lagvis i en pyramide rett på bakken. Så tenner man på mitt i, mens man drysser kokos på toppen for at røyken skal lukte bedre. Bålet skal brenne i ca. 2 timer, til steinene gløder og all veden er brent opp.
Brødfrukt
Umu'en åpnes.Imens forbereder man selve maten: Brødfrukten skrapes, bananene pilles og legges i vann, kokosnøttene raspes og melken klemmes ut. Kjøttet krydres og marineres.
Når bålet er klart legger man de største steinene som skal legges på toppen av maten ut til kanten på palmeblader. I bunnen legger man et lag med bananstilker. Så legger man maten rett på steinene, det største i midten. Halve kokosnøttskall fylles med diverse sauser. Det er servert!Disse balanserer man så opp på bålet. Når all maten er lagt på, legges de største glohete steinene oppå maten, før det hele dekkes til med palmeblader i flere lag så varmen og dampen holder seg inne.
2-3 timer
Maten skal nå stå og koke/godgjøre seg i 2-3 timer, eventuelt lenger hvis det passer slik. Den blir nemlig ikke svidd selv om den står lenger pga. banastilkene i bunnen av bålet som holder seg fuktige.
   Maten serveres gjerne rett på store palmeblader rett på bordet, og man spiser med fingrene.
   
Dette har jeg og familien min vært med på flere ganger, og maten smaker herlig!

av Haakon Stensæth

("Umu" er også navnet på selve jordovnen, et navn som går igjen over hele Polynesia, - i Fiji heter det "lovo". Red.)
For å komme til våre faktasider om Amerikansk Samoa, klikk her.
For å komme til vår side med oppskifter på sydhavsmat, klikk her.
For å komme til vår side om vekstene i sydhavet (frukt, grønsaker), klikk her.
For å komme til familien Stensæths egne hjemmesider, klikk her.

Tips en venn :
"
Har du lest Haakon Stensæths artikkel om samoansk umu - mat fra jordovnen - i internettmagasinet "Sydhav på nettet?"?
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker  | billetter | kontakt |