Forside
 Artikler fra Tuvalu
 

 
  
 ARTIKLER

 pil
FAKTA
  pil
kart
  
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg

 pil
BO
  pilhoteller
  pilbackpacker
  pilseilere

 pil
GJØRE
  pil
natteliv    
 
 pil
spise ute
 
pil
utflukter
 
pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pil
NYTTIG
  pil
reisen dit
 
piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker

 pil
HØR&SE
  pil
musikk
  pilvideo
  pilbilder

 
Landet
 
Forside

  
 

  Sydhav
  på nettet

Vi tipser: 10 ting å gjøre i Tuvalu
Jenter danser lokal dansTuvalu ligger nord for Fiji, omtrent halvveis mellom Australia og Hawaii. Landet er et av verdens minste og består av 9 panneflate øyer med en befolkning på rundt 10.000. Tuvalu har litt over 2.000 besøkende hvert år - og det er nok flere u-hjelpsarbeidere enn turister! Landet kjemper hardt for å få verden til å forstå at det kan forsvinne under havet på grunn av den menneskeskapte globale oppvarmingen.
Les mer

Orkan vasket vekk hus i Tuvalu!
Hus rammet av orkanen.Hundrevis av mennesker måtte evakueres da orkan Tino traff Tuvalu, og mange hus ble ødelagt. Heldigvis gikk det ingen liv tapt. Tuvalu ligger i stillebeltet ved ekvator og skal ikke kunne ha orkaner.
Les mer


Tore i Tuvalu:
- Fra brud med krone av penger til Brudeparet"the twist" uten twist!

Tore Gulbrandsen gjorde en avstikker alene for å bese landet Tuvalu, uten sin faste reisekamerat Odd-Erik Fallet. Han traff vår redaktørs datter Sonia på hovedøya Funafuti, og hun inviterte Tore straks til sin kusines bryllup. Og han fikk også oppleve at "Twist" var noe annet enn en dans eller noe i en godtepose!
Les mer

Strand på FunafutiTore i Tuvalu:
- I marerittet eller paradiset?

Tore Gulbrandsen gjorde en avstikker alene for å bese landet Tuvalu, uten sin faste reisekamerat Odd-Erik Fallet. Det ga tydeligvis varierte opplevelser å bese hovedatollen Funafuti..!
Les mer
Tore.Tore i Tuvalu:
- Livet mitt var ødelagt, men i grunnen hadde jeg det ganske bra!

Tore Gulbrandsen og Odd-Erik Fallet har sammen reist Stillehavet på kryss og tvers - flere ganger. Av og til må de skille lag på grunn av kortere ferie, som da Tore dro alene for å bese landet Tuvalu. Det viste seg at det var to norske jenter der - den ene vår redaktørs datter Sonia! Men hvor var mini-banken?

Les mer
Johan og Peter reiste til Nanumea i Tuvalu:
"Men dette er ikke noe sted for Peter og Johanhvite mennesker!"
"Akkurat som alle andre i disse dager så søkte vi det unike. Kanskje vi var forberedt på å gå litt lenger for å oppleve det. Kanskje fordi vi var to utslitte IT-konsulenter i en 30-års krise."
Les mer

Redaktøren i sydhavet, reisebrev:
Kanoen folkene laget til jubileumsferingen testes med seil på Nukulaelae.- Å reise fra Tuvalu ble like vanskelig som å komme dit!
- Vi hadde nok en gang fått erfare at det å reise til det lille sydhavslandet på den andre siden av kloden slettes ikke er noen enkel affære. Nå skulle vi få erfare at det var like vanskelig å komme derfra!
Les mer
Er din datamaskins Skrivebordsbildeskjermbilde
tatt av klima-
endringene?

Mange av oss bruker det som skrivebords-bilde, men kan det være at øya idag kun er et lite skjær - at klimaendringene har skylt palmene og sanden på havet? - Øya kan være Tepuka Savilivili i Tuvalu, sier Terje Dahl, som måtte forlate sin egen øy.

Les mer

Aloseta ble spiddet!Spiddet av en fisk!
Aloseta Toe fra Tuvalu satt med hoven klar for å fange flyvefisk da han kjente noe treffe låret sitt. Det var sydhavets horngjell, og fisken laget et sår helt inn til beinet. Det var så vidt han berget livet!
Les mer
Graven til kjempenVi jakter på en sensasjon:
Skjuler graven en kjempe?
På atollen Nukulaelae i Tuvalu er det en gigantisk grav fra eldgamle tider, som to arkeologer vil åpne. "Sydhav på nettet"s redaktør var tilstede!
Les mer

Lettbåt over revetDet skal gå bra, Emma!
Her er historien om hvordan det føles å surfe i lettbåten over korallrevet på atollen Nukulaelae for å komme i land!
Les mer

Jeg var Norges virkelige Robinson!
Emma, Sonia og Terje Terje Dahl bosatte seg på en øde øy i det polynesiske landet Tuvalu - og levde som en moderne Robinson Crusoe til klimaforandringen drev han vekk.
Les mer

Norsk sydhavsprinsesse uten land
Sonia"Det var mildt sagt nifst da orkanen ulte gjennom hullet i taket og hele huset ristet. Etter den opplevelsen måtte vi ta den triste beslutningen å forlate øya vår."

Les mer

Paradiset jeg fant
"Paradiset Jeg Fant"

"Skulle vi virkelig bygge vårt hjem på den ubebodd koralløya Motuloa, helt på verdens ende..?"

Klikk her for å lese utdrag fra boken.For å lese andre av Terje Dahls artikler og bøker om sydhavet, klikk her.


Til toppen

Må verdenshistorien skrives om?
"Ildhulen" under vannet viser at atollen var bebodd for 8000 år siden!
På den nordlige kysten av atollen Nanumaga i Tuvalu fant to dykkere en undersjøisk hule mer enn 40 meter under havflaten. Mørke flekker på vegger og tak, samt brente korallbiter på gulvet viste at her hadde mennesker brukt ild tusenvis av år før sydhavsøyene skulle være befolket!
Les mer

Spennende sjøfartshistorie:
Forliste norske sjømenn levde 11 måneder på en knøttliten øy

Seilskipet Seladon fra Stavanger forliste i Stillehavet i 1896. Mannskapet drev 30 dager over havet i livbåter. Tilslutt nådde de en liten atoll i det polynesiske landet Tuvalu, hvor de bodde i nesten ett år før de ble reddet. På Niulakita finner du graven til den norske sjømannen som døde på øya.
Les mer

Slavehandlerne lurte dem med Bibelen!
Nesten hele befolkningen på den lille atollen Nukulaelae i Tuvalu ble røvet vekk av slavehandlere fra Peru. De lurte dem om bord i slaveskipet under påskudd av å avholde en gudstjeneste for øyboerne!

Les mer

Legenden om flyndren og mureneålen: Hvordan øyene i Tuvalu ble til
En av de mest kjente legendene i det lille polynesiske landet Tuvalu er den om mureneålen og flyndren.
Les mer

Paradisene synker! ParadisVaiende palmer, blå laguner, kritthvite sandstrender, selve drømmen om sydhavsparadiset. En drøm som er blitt til mareritt for de som lever der. Alle opplever at havet stiger. Konklusjonen fra FNs klimapanel er helt klar: Atollrikene i sydhavet vil forsvinne i havet - høyst sansynlig i løpet av dette århundre!
Les mer

Nyhet-spesial:
Pacific Forum 2019:
Statsministeren i Tuvalu anklaget Australia for nykolonialisme

Under årets møte i Pacific Island Forum, som ble holdt i Tuvalu, fordømte landets statsminister Enele Sopuaga den australske statsministerens oppførsel og kalte Scott Morrisons holdning når det gjaldt klimaendringene som "uheldig" og "nykolonial".
Les mer

Tuvalu høyvann:
Det gikk bra!

Springfloden i Tuvalu ble ikke så høy som fryktet, og selv om deler av hovedøya fikk vann inn over land gikk alt bra - ingen døde. Media hadde hevdet at Tuvalu ville få en "brutal forsmak på globale klimaendringer".
Les mer

"Alle barn har rett til å gå på skole":
Men hva om barnekonvensjonen skaper sult og fattigdom?
I 1998 kom FNs barne-konvensjon, som sier at alle barn har rett til utdanning. Også det lille sydhavslandet Tuvalu vedtok å følge denne konvensjonen. Spørsmålet er om dette utdanner barna til noe man tidligere var ukjent med: Sult og fattigdom.
Les mer

| forside | landet | fakta | bo | gjøre | nyttig | hør&se |