Forside
Fakta om Tonga
 

     


   FAKTA
  
pilkart
  
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg


 pilBO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere

 pilGJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside



 

  Sydhav
 
på nettet

kart

Til større kart
Ved å klikke på kartet kommer du til detaljekart.

geografi
Tonga består av mer enn 170 øyer sør for ekvator, 650 km øst for Fiji. Landet deles i tre hovedøygrupper: Tongatapu, Ha'apai, og Vava'u. Øyene i Tongatapu og Ha'apai er lave koralløyer, mens øyene i Vava'u-gruppen er vulkanske med fjell. Høyeste punkt finnes på øya Kao, med 1.033 meter over havet. Den største og mest fruktbare øya i Tonga er Tongatapu-øya på 261 km², her bor også 70 prosenet av befolkningen.

Til toppen

klima

Klimaet er tropisk, med en årlig gjennomsnittstemperatur på rundt 22 grader. Fra mai til november er det den kjørlige og tørre perioden i Tonga, hvor temperaturen ligger mellom 17 til 22 grader. I det i den varme perioden fra desember til april kan temeraturen variere mellom 25 til 33 grader Celcius, og da regner det også mest. Tonga mottar en årlig nedbørmengde på i overkant av 200 cm.
Passatvindene og det faktum at man små alltid er nære havet gjør at klimaet føles ganske behagelig.
Tonga ligger innenfor orkanbeltet i sydhavet, men det er svært sjelden (hver 20. år) at man får en orkan som gjør alvorlig skade.

Til toppen

språk
I Tonga snakker man tongaesisk (tongansk) og engelsk.

Til toppen

befolkning
Jente danseeDet er rundt 105.000 mennesker i Tonga og rundt 70 prosent av dem bor på hovedøya Tongatapu. Så godt som alle i landet er tonganere (tonganesere), men det finnes kanskje et par hundre europeere og en håndfull asiater.

Til toppen

historie
Man vet ikke sikkert hvordan og hvor når øyene ble bebodd, men man antar at det har vært folk på øyene fra omtrent 3000 år før Kristus. Helt sikre er man på at øyene var beodd for 3.500 år siden, for man har funnet potteskår fra den tiden.
Den tidligste perioden i Tongas historie er full av lengender, som at solguden Tangaloa voldtok og fikk barn med en jente 950 år etter Kristus. Dette avkommet ble den første av de hellige kongene i Tonga, og muntlige overleverte historier fra den første Tu'i Tonga går tilbake til denne tiden.
Fra det 13. århundre ble krigerne fra Tonga en slags stillehavsvikinger. De reiste til alle de naboliggende øyene, og erobret deler av Fiji, Samoa, Tokelau og Niue (og kjempet også enda lenger unna sitt hjemland).
De første europerne til å se øyene skal være de nederlandske navigatørene William Cornelis Schouten og Jakob le Maire i 1616, og den første til å gikk i land for å handle med øyboerne var den nederlandske oppdagelsesreisende Abel Janszoon Tasman i 1643. De neste til å dukke opp på scenen var selvsagt de imperiesugne engelskmennene.
Kaptein James Cook var innom flere ganger og han døpte øyene "Friendly Islands" fordi han ble så vennlig mottatt, uten å vite at vennligheten egentlig var en del av en plan for å drepe han og stjele alle varene på skipene hans!
Kontakten med omverdenen var etablert, og handelsmenn, hvalfangere, desertører og slavejegere dukket opp. Som så mange andre steder i sydhavet bød dette på problemer, med sykdommer, vold og indre stridigheter.
Etter eventyrerne kom misjonærene, de første i 1822, og de klarte etter hvert å få omvendt Taufa'ahau Tupou som var høvding på Ha'apai. Han tok navnet George og klarte å samle hele Tonga til ett rike, og lot seg i 1845 krone til Kong George Tupou I. I 1900 ble kongeriket erklært et protektorat av Storbritannia, men landet ville beholde sitt selvstyre og 4. juli 1970 ble protekturatet opphevet.
Under den andre verdenskrig stilte den berømte dronningen Salote Tupou III hele 2000 av sine understttere til rådighet for de allierte, og de var med og kjempet i Salomonøyene.

Til toppen

kultur
Mann i palmebladskjørtMange av de gamle sydhavstradisjonene lever fortsatt i Tonga. Her kan du se menn og kvinner vandre rundt i langs skjørt fletter av striper fra bladene på pandanus-palmen. Familien er det viktigste som finnes, både sosialt og organisasjonsmessig.
Dansing og synging er viktig, og det samme er det å beholde de gamle legendene og historiene.
Folkene er også flinke til å føre videre kunnskapene med å lage håndarbeid, her lager man fortsatt tapa (dekorerte tøystykker banket ut av barken på et tre) og flotte matter.
Selvsagt har den vestlige verden satt sine spor også her, i den lille hovedstaden haster moderne menne og kvinner på vei til jobben, side om side med de mer tradisjonelt kledde.
Kulturen kommer også tilsyne når det gjelder mat. Marinert rå fisk, tarorøtter, kokosnøtter og brødfrukt.
Man elsker dessuten å komme sammen for å feste og spise! På alle fester danses det lokal dans, noe de unge jentene er lært opp til dra de er ganske små. En litt blandet tradisjon er at man skal feste pengesedler på de nakne og oljemurte skuldrene til de jentene man syntes danser best!

Til toppen

økonomi
Tonga får en del økonmisk støtte utenfra, som alle sydhavsland, men de er ganske godt selvhjulpet.
Jordbruk er hovednæringen, mye takket være den fruktbare jorden på Tongatapu. Hovedinntekten kommer fra squash (en slags gresskar) som man eksporterer til Japan, og man eksporterer også meloner og vanilje, samt bananer, kokosnøtter og fisk. En gryende turisme har begynt å gi penger i kassen, og folk som har migreret til New Zealand, Australia eller andre land hvor pengeøkonomier er mer dominerende sender penger hjem til familien.
Litt spesielt er det at Tonga faktisk eier en satellitt oppe i verdensrommet, og utleie av linjer derfra har gitt en del inntekter!
Vekk i fra hovedstaden Nuku'alofa er man ikke så avhengig av penger, så der går livet sin gang tilnærmet som det har gjort i hundrevis av år med fiske, dyrking og husdyrhold.

Til toppen

styresett
Tonga er sydhavets eneste regjerende monarki. Den utøvende makten er hos kongen, som leder et "Privy Counsil" som består av kabinettministere utnevnt av han. Nasjonalforsamlingen "Fale Alea" har 26 seter: 9 er for de adelige, mens 17 er valgt blant folkets representanter og uavhengige for en 5-års periode.


Til toppen

religion
I Tonga er så godt som alle kristne, og de fleste er protestanter (Wesleyan Church).

Til toppen

tid
Klokka i Tonga er GMT/UTC pluss 13 timer.

Til toppen

flagg

Tongas flagg

Til toppen


Kan jeg reise mellom øyene?
Det går både fly og skip mellom øyene.
Les mer

Er det trygt å bade i havet?
Les mer

Prøve deg som en ekte Robinson?
Terje Dahl kan ta deg med til sin øde øy i Polynesia (men ikke Cookøyene)!
Klikk her.

| forside | landet | bogjørenyttig | hør&se | artikler |