Forside
Fakta om Samoa (Western Samoa)
 

     


   FAKTA
  
pilkart
  
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg


 pilBO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere

 pilGJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside



 

  Sydhav
 
på nettet

kartKlikk til PukapukaKlikk til AitutakiKlikk til AtiuKlikk til Rarotonga

Kart

Ved å klikke på kartet kommer du til detaljekart.

geografi
Samoa (Western Samoa, Uavhengige Samoa), består totalt av 9 øyer, som ligger sør for ekvator.
De to store øyene er Sawaii (størst) og Upolu (hovedøya), og de er vulkanske med ganske høye fjell. Det høyeste punket finnes på Sawaii, 1.857 meter over havet.
To av øyene er atoller, med koralløyer som så vidt stikker opp av havet, men de resterende er vulkanske småøyer som ligger mellom Sawaii og Upolu.

Til toppen

klima

Klimaet er tropisk, med en gjennomsnittstemperatur for året på 26°C. Det er varmest og våtest fra november til april. Den tørreste og kjørligste perioden er mellom mai og oktober.

Til toppen

språk
Det offisielle språket er samoansk, men engelsk brukes av administrasjonen og snakkes av de aller fleste.

Til toppen

befolkning
Det bor rundt 200.000 mennesker i Samoa. 92 % er polynesiere, 7 % er euronesiske (blandet), resten er stort sett kinesere eller europeere.

Til toppen

historie
KanoIfølge gamle legender så er Samoa (Western og Amerikansk Samoa) verdens navle, det var her guden Tagaloa skapte verden og menneskene (og legenden er ganske like bibelens skapelsesberetning). Alle de andre øyene i Polynesia skal følgelig være bebodd av folk utvandret fra de samoanske øyene. Mer vitenskapelig aksepterte teorier går ut på at folkene kommer fra sørvest Asia (Filippinene, Malaysia, Indonesia).
Den første europeer til å besøke øyene skal være den hollandske navigatøren Jacob Roggeveen, i 1772. Etter det ble øyene ganske hyppig besøk av hvalfangere, pirater og rømte forbrytere, noe som etter hvert resulterte i at folkene ikke så på de hvite med særlig blide øyne. De første misjonærene fikk føle både det ene og det andre, noen endte til og med opp som hovedretten på en tradisjonell fest!
Uansett - både England, USA og Tyskland opprettet handelsstasjoner på øyene, men i 1889 ble Tyskland og USA enige om å dele øyene mellom seg, mens England fikk Tonga og Salomonøyene som kompensasjon.
I begynnelsen av den første verdenskrig ble Western Samoa okkupert av styrker fra New Zealand. Landet overtok styringen av øyene, men i1961 stemte folkene for at Western Samoa skulle være et uavhengig av New Zealand. I oktober samme år ble øyene Polynesias første selvstandige land.
I 1997 ble landets navn forandret til kun Samoa.

Til toppen

kultur
Hus på Sawai'iMan er stolt av kulturen sin i Samoa, og den er også ganske godt bevart. , Det virker kanskje ikke slik i den lille hovedstaden Apia, men man skal bare sitte noen minutter på bussen før man ser tradisjonelle hus.
Livet i Samoa er selv i dag basert på fa'amatai-systemet, hvor det er høvdingen (matai) som bestemmer over hele den utvidete storfamilien. Han har et stort ansvar, både for folkene sine, for oppdragelsen av de yngre og overlevering av de gamle skikkene og historiene. Folkene elsker å feste, og lokal dans (siva) og en kavaseremoni hører gjerne med.
Tatovering er også en del av kulturen, når guttene er 12-13 år gamle får de sin første, som en slags manndomsprøve.
Også i matveien lever den gamle sydhavskulturen, og man tilbreder gjerne maten i jordovnen , umuen.
Kirken spiller også en stor rolle i Samoa, så ta det rolig på søndag, og se gjerne hvor fint folk kler seg for gudstjenesten!

Til toppen

økonomi
Samoa er ikke noe spesielt rikt land, og man er avhengig av økonomisk utviklingshjelp (i første rekke fra Australia og New Zealand). 60 prosent av befolkningen driver med jordbruk, på en eller annen måte. Det man dyrker og eksporterer mest er bananer, kokosnøtter, kakao og taro-røtter. Fisk og tømmer er viktige eksportprodukter, og landet har en gryende turisme som også bringer inn penger. Vekk i fra hovedstaden Apia lever folk fortsatt mye slik de alltid har gjort, med fiske, dyrking og husdyrhold.

Til toppen

styresett
Samoa er et selvstandig rike, og selv om det kan kalles et konstitusjonelt monarki, så er det mer et vanlig demokrati i landet en et monarki. Man har et parlament med ett kammer, som ledes av en statsminister. Statsministeren oppnevnes av statsoverhodet, som er det man kan kalle monarken, men må ha støtte fra parlamentsflertallet. Ifølge grunnloven kan statsoverhodet velges av parlamentet for en femårsperiode, men den nåværende høvding Malietoa Tanumafili II har sittet siden uavhengighetsdagen og vil være statsoverhode for resten av livet. Kun høvdinger, mataier (lederne av storfamiliene) kan velges til parlamentets 49 seter. Mataiene bestemmer stort sett det som foregår utover i distriktene.

Til toppen

religion
I Samoa er 99.7 prosent medlem i en kristen kirke. Omtrent halvparten er medlem i London Missionary Society, mens de andre fordeler seg på et utall av menigheter. Kirken spiller en stor rolle i det daglige livet.

Til toppen

tid
Klokka i Samoa er GMT/UTC minus 11 timer.

Til toppen

flagg

Til toppen


Kan jeg reise mellom øyene?
Les mer
Er det trygt å bade i havet?
Les mer

Prøve deg som en ekte Robinson?
Terje Dahl kan ta deg med til sin øde øy i Polynesia (i naboriket Tuvalu)!
Klikk her.

| forside | landet | bogjørenyttig | hør&se | artikler |