Forside
 Hva du gjør i Papua Ny Guinea (PNG)
 

 
   
  GJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pil
FAKTA
 
pil
kart
 
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg
 
 pil
BO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere   
  
 pil
NYTTIG
  pil
reisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pil
HØR&SE
  pil
musikk
  pilvideo
  pilbilder

pil
ARTIKLER

 
Landet
 
Forside

 
  Sydhav
  på nettet

natteliv
Port MoresbyDet "heteste" nattelivet er det selvsagt i hovedstaden Port Moresby hvor det finnes diskoteker og barer, restauranter og nattklubber. Ute i distriktene er der gjerne mer tradisjonell underholdning, spesielt på hotellene. Mange av de store hotellene har kvelder hvor du kan prøve deg på lokal mat og se lokal dans.
Husk på at du mange steder kan møte problemer om du går alene om kvelden. Ungdomsgjenger, "raskals", kan fort slå til, spesielt om du har drukket litt for mye. Unngå de mest røffe og beryktede utestedene, bruk sunn fornuft!

Til toppen

spise ute
Det finnes restauranter over alt i PNG, selv om kvaliteten nok kan variere hvis man er langt unna byene eller turiststedene. Du bør absolutt prøve deg på tradisjonell mat hvis du har sjansen, gjerne en "mumu" med grillet svinekjøtt, søtpoteter, ris og tropiske frukter!

Til toppen

utflukter
Det finnes mye å være med på i PNG, og det er et ganske stort tilbud av organiserte aktiviteter.
For de spreke finnes det kanoturer på Sepik River, sykkelturer, fjellklatring, kajakkpadling og turer i fjellet (mest kjent er Kokoda Trail). Dessuten kan du være med på turer for å se sjeldne fugler og sommerfugler, se steder av kulturell interesse, prøve deg på hesteriding og huleutforsking.
For de som er mer interessert i havet så finnes det charter og dagsseilaser mellom øyene, båter med glassbunn hvor man kan studere fiskene på korallrevet uten å bli våt og dykketurer.
Tilbudet øker stadig , så sjekk med hotellet eller turistbyrået!

Til toppen

å se
I hovedstaden Port Moresby kan du jo titte på Gordons Market, som skal være det travleste og største i landet. Ellers så har du Parliament House, som er bygget som et gammeldags åndehus, pluss National Museum & Art Gallery. Hanuacraft og PNG Arts er stedene hvis du ønsker og se på, og kjøpe, lokale kunstverk og håndarbeid.
Ikke så alt for langt unna hovedstaden finner du også Rouna Falls og Variata National Park.
Reiser du til Madang Province vil du se aktive vulkaner på øyer utenfor kysten, og Kranket Island har pittoreske landsbyer og en vakker lagune.
I Highland Provice er det den gamle kulturen og de dramatiske fjellene som dominerer. Mt. Wilhelm, 4.500 meter, er landets høyeste fjell og Lake Kutubu er en idyllisk innsjø. For spaserturer og spennende fauna så er Mt.Gahavisuka Provincial Park stedet.
Septik er også et spennende område, selvsagt dominert av Sepik River. Elven er 1126 kilometer lang og slynger seg langs elvebanker med hus på stylter. Ved Cape Moem er det flotte strender, men Abalem-folket ved Mapik er kjent for sin kultur med åndehus, yamsdyrking og treutskjæring.
Rabaul var kanskje PNGs vakreste by, men den ble ødelagt av vulkanutbrudd i 1994, og i dag kan du se en ødelagt spøkelsesby begravd i lava og aske. I åssidene like ved kan du utforske alle de hulene og tunnelene som japanerne gravde under krigen, det skal være 500 kilometer med tunneler!
På kysten av New Ireland kan du se folk som fortsatt kan kunsten å kalle på haiene ved hjelp av sin egen stemme og rasler laget av kokosnøttskall.

Til toppen

shopping
Maske i treTar man sjansen på å besøke Papua Ny Guinea må man selvsagt ha med seg noen suvenirer hjem. Det finnes bra med lokalt håndarbeid å kjøpe, spesielt er utskjæringer i tre av meget god kvalitet. Trenger du å handle andre ting, og er i Port Moresby, så er Boroko shoppingsenter stedet.

Til toppen

hendelser
Sing singSelvsagt er de meste spennende hendelsene du kan være med på i PNG alle de kulturelle "sing sing" med lokal dans musikk som arrangeres i alle provinsene. Disse fargerike hendelsene er ikke fast tidsfestet, så det gjelds å spørre når neste er på gang!
I juni arrangeres Port Moresby Show, som er av både moderne og tradisjonell karakterer, i slutten av august arrangeres det tradisjonelle Mt Hagen Show og 16. september er det Malangan Festival med de berømte tre-danserne.
Nasjonaldagen er også 16. september og den feires over hele landet med festivaler og sing sing.

Til toppen

sport
I hovedstaden Port Moresby finnes det ganske godt med sportslige aktiviteter, mens det utover i provinsene er litt varierende tilbud. Fotball, nettball, cricket, boksing, golf og tennis er også noe man er opptatt av her som i så mange land. For turistene finnes det en rekke tilbud i tilknytning til hotellene, som snorkling, dykking, hesteriding, seiling, surfing, windsurfing og padling. Pluss selvsagt fisking og svømming!
På de ytre øyene er forgår det alltid noe av lokal sportslig karakter, ikke være redd for å spørre om du får være med!

Til toppen

badeliv
I hovedstaden Port Moresby så er Idler's Beach det mest populære badestedet, eller så har Siniasi Reef og Daugi Island hvite sandstrender og flotte korallrev.
Rundt omkring i distriktene er det godt med flotte steder å bade, men man bør alltid spørre de innfødte først om det er noen problemer. Husk dessuten at det de fleste steder ikke er vel ansett at jentene bruker bikini. Ta uansett på deg en t-skjorte når du bader, så slipper du å få solsvidd rygg!

Til toppen

fiske
For de fiskeinteresserte er PNG også et spennende sted. Det finnes godt med firmaer som tar deg med, hør med turistkontoret eller hotellet hvordan du kan få hengt seg på en utflukt eller leie en båt med skipper for å prøve deg på sverdfisk, tunfisk eller hai!
På de ytre øyene kan du spørre om å få være med ut når gutta drar ut for å dorge eller harpunere fisk.
I PNG har man selvsagt også muligheten til å prøve seg på feskvannsfiske, så planlegger du å gå Kokonda Trail så ta med deg fluestanga! !


Til toppen
dykking
DykkingDet finnes flere dykkerfirmaer som tilbyr PADI dykketrening og sertifiseringskurs, så her har du din livs mulighet til å lære deg å dykke! Dessuten er det like lett å finne noen som kan ta deg med ut for å dykke med på koraller, vrak og huler. Dykkefirmaene gjør selvsagt det, samt en rekke hoteller og store båter hvor man kan bo om bord. For å lære mer er det bare å ta en titt på disse to dykkesidene: www.paradiselive.org.pg/diving.html
www.diversionoz.com/en/png.htm

Til toppen

bryllup
Papua Ny Guinea er ikke kjent for å arrangere romantiske sydhavsbryllup, da er det bedre å prøve Fiji eller Cookøyene (eller kanskje Amerikansk Samoa eller Niue).


Til toppenSpennende bøker fra sydhavet?
Les mer


| forside | landetfakta | bonyttig | hør&se | artikler |