Forside
Fakta om Papua Ny Guinea
 

     


   FAKTA
  
pilkart
  
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg


 pilBO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere

 pilGJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside 

  Sydhav
 
på nettet

kartKlikk til PukapukaKlikk til AitutakiKlikk til AtiuKlikk til Rarotonga

geografi
Papua Ny Guinea består av mer enn 600 øyer, men hovedøya New Guinea står for mer enn 80 prosent av landmassen - den er faktisk verdens nest største øy! Det er den østlige delen av New Guinea-øya som går inn under Papua Ny Guinae - resten tilhører Indonesia (Irian Jaya).
De andre øyene i landet deles gjerne inn i øygrupper og de største er Bismarck Arkipelaget, Louisiade Arkipelaget, Trobriand Islands, D'Entrecasteaux Islands og Woodlark Island.
Andre store øyer er Bougainville and Buka.
Hovedøya New Guinea er stort sett flat ved kysten, og så hever den seg mot en sentral fjellkjede som går i lengderetningen.
Høyeste fjelltopp er Mount Wilhelm på 4.509 meter.
Øyene er for det mest vulkanske øyer omgitt av korallrev, men det finnes også lave atoller.

Til toppen

klima

Klimaet er tropisk, ofte varmt og fuktig. Siden landet er så stort og variert et det vanskelig å gi en gjennomsnittstemperatur og som gir et riktig bilde, men ved kysten varierer det stort sett mellom 25 og 30 grader.
Når det gjelder nedbør så har for eksempel hovedstaden en årlig nedbørsmengde på 100 cm, mens byen Lae har over 450 cm og ekstreme West New Britain hele 600 cm! Generelt kan man si at det er fuktigere fra desember til mars, mens det er tørrest fra mai til oktober. Passatvindene gjør klimaet på de ytre atollene behagelig, mens det kan bli svært kaldt i fjellrådene (Highlands.

Til toppen

språk
Det snakkes faktisk mer enn 740 helt forskjellige språk i Papua Ny Guinea , så man skal være glad for at det også snakkes pidginengelsk de fleste steder! Motu er et språk som man nikker gjenkjennende til i hele Papua-reginonen.

Til toppen

befolkning
Jente fra Central Province Det er rundt 4.5 millioner mennesker i Papua Ny Guinea - og det er mye mer enn resten av sydhavet har til sammen! Skal man prøve å summere opp folkegruppene kan man si at det er 95% melanesisk, 5% polynesisk, pluss noe mikronesisk og kinesisk, men det er egentlig mer komplisert enn som så! Noen deler nemlig den provdominante melanesiske delen inn i papuansk og melanesisk, hvor de papuanske står for de første menneskene som kom til landet.
Den mikronesiske og polynesiske delen av befolkningen er stort sett de som bør på øyene ved østkysten.

Til toppen

historie
Man tror i dag at øyene opprinnelig, for omtrent 50.000 år siden, ble bebodd av folk fra Asia - at det muligens da ikke var noe hav som skilte ut øyene.
Den første europeer til å se øyene var portugisiske navigatøren Antonio d'Abreu i 1511, men den portugiske oppdagelsesreisende Jorge de Meneses var antagelig den første europeer til å besøke øyene, i perioden 1526-27. Han kalte øyene Ilhas dos Papuas, som betyr "øyene til de med krøllete hår". Spanske Inigo Ortix de Retses kalte noe seinere øyene for Ny Guinea, for han mente menneskene der var av samme folkegruppe som de i Guinea i Afrika.
En del andre oppdagelsesreisende, som James Cook, var innom øyene, men det var først i 1793 at hele hovedøya ble annektert for Storbritannia av East India Company. Nederland hadde også vært innom øyene og de var ikke enig i dette, så i 1828 gjorde Dutch East India Company seg til eiere av den vestre delen av New Guinea.
Den nordøstre delen av New Guinea, som ingen hadde gjort krav på, ble annektert av Tyskland i 1884. I det samme året ble den sørøstlige delen av øya overtatt av Storbritannia, men i 1906 ble delene overført til det nylig selvstendige landet Australia som en del av Papua.
Under den første verdenskrig okkuperte styrker fra Australia den delen som tilhørte Tyskland, og fikk siden beholde landet av den tids mini-FN (League of Nations).
Under den andre verdenskrig ble New Guinea invadert av Japan fra nord. De holdt stand helt til slutten av krigen mange steder. I 1946 ble den østlige halvparten av øya New Guinea gitt til Australia, som da skulle administrere Territory of Papua & New Guinea. Indonesia tok kontroll over det som var Nederlandsk New Guinea, den andre halvparten av øya, i 1962 - og det er nå den indonesiske staten Iran Jaya som kjemper for sin selvstendighet.
Papua Ny Guinea (PNG) fikk selvråderett i 1973 og full uavhengighet i 1975.
PNG ble medlem av FN i 1995 og er også medlem av det brittiske samveldet.

Til toppen

kultur
Mudmenn fra AsaroNår folk hører om Papua Ny Guinea så ser mange for seg kannibaler med maling i ansiktet og ringer i ører og nese. Dette er selvsagt et bilde som ikke stemmer med virkeligheten, selv om flere stammer fortsatt kan dekorere seg svært så malerisk når de skal feire noe! Papua Ny Guinea er et så sammensatt og stort land at det er umulig å gi noe felles kulturbilde, de forskjellige distriktene og folkegruppene kan ha helt forskjellig kultur. Noen steder har påvirkingen fra de hvite vært stor, mens andre steder har de levd ganske uberørt i tusenvis av år.
Den mest spesielle kulturen kan sees i inne i landet, "Highlands", for det er her de gamle tradisjonene og religionene lever best. Å være tilstede på en "singsing", hvor man viser sin kultur, gir kanskje det bilde mange forstiller seg - har maler man seg, kler seg tradisjonelt og synder de gamle sangene. Også på mange av de ytre øyene kan man opplevde kultur som har overlevd mye av den hvite manns påvirkning, men den har gjerne mer tilfelles med polynesisk kultur.

Til toppen

økonomi
Papua Ny Guinea er vel det landet i sydhavet som har mest naturlige ressurser, og kopper, gull, sølv, olje, kaffe, kakao og tømmer er de største eksportartiklene. Turisme har så smått begynt å røre på seg også, på tross av at landet har et rykte som usikkert å besøke. Kopper var helt klart den største inntektskilden, men inntekten har sunket siden stengingen av gruvene på Bougainville 1989 på grunn av opprør som fortsatt er i gang. Utenfor de største byene, og på de ytre øyene, lever folk for en stor grad av naturalhusholdning. Fiske, dyrking, sanking, jakt og husdyrhold gir fortsatt mat til størstedelen av befolkningen.

Til toppen

styresett
Papua Ny Guinea (PNG) er et uavhengig land, og landet har et parlament med ett kammer og109 medlemmer som er valgt for opp til fem år. Den utøvende makten står National Executive Council for, og statsministeren er lederen for dette rådet. Som medlem i det brittiske samveldet er dronning Elisabeth av England det monarkiske statsoverhodet.

Til toppen

religion
44% protestanter (forskjellige retninger,16 % lutheransk), 22% katolikker (romanskkatolsk), 34% lokal tro.

Til toppen

tid
Klokka i Fiji er GMT/UTC pluss 10 timer.

Til toppen

flagg

PNGs flagg

Til toppen


Kan jeg reise mellom øyene?
Det går både fly og skip mellom øyene.
Les mer

Er det trygt å bade i havet?
Les mer

Prøve deg som en ekte Robinson?
Terje Dahl kan ta deg med til sin øde øy i Polynesia (men ikke PNG)!
Klikk her.

| forside | landet | bogjørenyttig | hør&se | artikler |