Forside
Fakta om Palau
 

     


   FAKTA
  
pilkart
  
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg


 pilBO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere

 pilGJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside



 

  Sydhav
 
på nettet

kartKlikk til PukapukaKlikk til AitutakiKlikk til AtiuKlikk til Rarotonga

KartTil kartTil detaljekart
Ved å klikke på hovedøyene kommer du til detaljekart.

geografi
Palau ligger i det nordvestre Stillehavet og består av de halvhøye vulkanske øyene Koror, Babeldaob, Angaur og Peleliu - og de lave atollene Kayangel og Ngeruangel. Lengst i sør (nesten ved Indonesia) ligger også seks små, isolerte øyer som kalles South-West Islands. Koror er det administrative senteret og Babeldaob på 137 km² er den største øya. Disse to øyene ligger tett ved siden av hverandre.
Det høyeste punktet er Mt. Ngerchelchuus på Babeldaob med sine 215 meter.
(OBS. Merk at navnene ikke alltid stemmer med kartene.)

Til toppen

klima

Klimaet i Palau er tropisk, med en gennomsnittstemperatur på 27 grader Celsius og en luftfuktighet på 80%. Landet får 380 cm regn årlig og det er varmest og våtest fra juni til desember.
Landet ligger utenfor orkanbeltet, men man kan nå en sjelden gang oppleve en orkan, i den våteste perioden.

Til toppen

språk
De offisielle språkene er engelsk og palauisk, men det snakkes også lokale språk som sonsoralesisk, angavr og tobi, samt japansk.

Til toppen

befolkning
Det bor rundt 17.000 mennesker i Palau. Det er en blandet befolkning i Palau, med malayisk, filippinsk, polynesisk og melanesisk avstamning.

Til toppen

historie
Man tror at de første innbyggerne i Palau km fra Øst-Indonesia, og karbondateringer viser at øyene i alle fall var bebodd 1000 år før Kristus.
De første europeere til å besøke øyene var den spanske kapteinen Ruy Lopez de Villalobos og hans menn i 1543, men videre kontakt med omverdenen hadde øyene ikke før den engelske kapteinen Henry Wilson forliste på et korallrev. Ved hjelp av Kororos høvding fikk han reparert skipet og tok med seg sønnen til England, hvor høvdingsønnen døde av meslinger kort etter ankomsten. England etablerte en handelsforbindelse med øyene, men i Spania avbrøt kontakten og annekterte øyene i 1885.
Etter den spansk-amerikanske krig ble øya solgt til Tyskland i 1898, som etablerte kokosnøttplantasjer og tok livet av en større del av befolkningen ved sine sykdommer som øyboerne ikke hadde noe immunforsvar mot.
Under den første verdenskrig erobret Japan øyene, og styrte over dem til slutten av den andre verdenskrig. Påvirkningen fra Japan var kolossal, som gjorde sitt beste for å skape et Japan i miniatyr.
Før den andre verdenskrig bygget japanerne store baser og fort på øyene, og på tross av flere hardnakkede forsøk (og blodige slag) fra de allierte ble øyene Koror og Babeldab aldri invadert.
USA fikk tilsyn med øyene etter verdenskrigens slutt. I 1978 stemte befolkningen mot å bli en del av Federated States of Micronesia og i 1980 fikk man sin egen grunnlov.
I 1994 ble Palau offisielt et uavhengig land og medlem av FN.
Landet har fortsatt en avtale, Compact of Free Association, med USA og mottar betydelig økonomisk støtte mot at USA får beholde sine militærinnstallasjoner.

Til toppen

kultur
Tradisjonelt hus.Påvirking fra omverdenen har satt sitt spor, folkene i Palau (eller Belau som de kaller det), er de mest amerikaniserte i Mikronesia (kanskje med unntak av de på Guam og Saipan). Likevel, kommer man vekk ifra Koror og ut til de ytre øyene vil man finne at tradisjonene lever fortsatt. Høvdingen og familien spiller en stor rolle i lokalsamfunnene, og selv om de fleste er kristne så har man sin egen religion - modekngei. Når det gjelder maten, så er den like påvirket som alt annet. Men bruker gjerne tradisjonell mat, som retter med kokosnøttmelk og tapioka, men amerikanske hamburgere og japansk chopsui er like populært.

Til toppen

økonomi
Palau har en samarbeidsavtale med USA og mottar over 30 millioner US-dollar i økonomsk støtte hvert år. Turisme gir stadig økende inntekt til landet, og ved siden av har man litt tunfisk, kopraproduksjon og salg av lokalt håndarbeid. Rundt omkring i landsbyene lever folk til en stor grad av naturalhusholdning, som de har gjort i hundreder av år.

Til toppen

styresett
Regjeringen i Palau består av Palau National Congress, som har to kamre og ledes av en president som blir valgt for fire år. Samarbeidsavtalen med USA "Compact of Free Association, gjør at USA får en del rettigheter i landet, mot bra betaling (over 30 millioner US-dollar årlig).

Til toppen

religion
Omtrent halvparten av befolkningen er kristne, mens en tredjedel fortsatt har sine egen lokale tro, som heter modeknegi. De resterende prosentene utgjøres av forskjellige trosretninger.

Til toppen

tid
Klokka i Palau er GMT/UTC pluss 9 timer.

Til toppen

flagg

Til toppen


Kan jeg reise mellom øyene?

Les mer

Er det trygt å bade i havet?
Les mer

Prøve deg som en ekte Robinson?
Terje Dahl kan ta deg med til sin øde øy i Polynesia (men ikke Palau)!
Klikk her.

| forside | landet | bogjørenyttig | hør&se | artikler |