Forside
 Hva du gjør i New Zealand
 

 
   
  GJØRE
  pilnatteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilFAKTA
 
pilkart
 
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg  

 pilBO
  pilhoteller
  pilbackpacker
  pilseilere
     
 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside

 
  Sydhav
  på nettet

natteliv
AucklandSiden New Zealand er et velutviklet og stort land i sydhavsmålestokk, så finnes det gode tilbud når det gjelder natteliv. Det gjelder i første rekke i de store byene, men barer, diskoteker og andre utesteder finnes de fleste steder.

Til toppen

spise ute
Når det gjelder spisetilbud så gjelder det at New Zealand er stort land i sydhavsmålestokk, så det finnes mange gode restauranttilbud - spesielt i byene. Sydhavsmat blir det nok verre å finne, da må du nok besøke en maori-familie, eller finne et hotell som serverer "hangi" (mat fra jordovn) for turistene.

Til toppen

utflukter
KajakutfluktSiden New Zealand satser stort på turismen så finnes det et svært godt tilbud av utflukter. Dykking og fisking er nok mest populært, men det finnes også mange andre aktiviteter man kan være med på - fra bading i vulkanske gjørmedammer til strikkhopping! Det gjelder å forhøre seg på det lokale turistkontoret eller hotellet der du bor - og titte i brosjyrer og aviser. Og selvsagt klikke seg videre til lokale internettsider fra linkene på vår Nyttig-side!

Til toppen

å se
Det finnes et stort utvalg av attraksjoner i New Zealand, selv om mange kanskje syntes at naturen er den flotteste. Det er også den som er en av hovedattraksjonene i filmen The Lord of the Rings - og det er mange turister som kommer for å se stedene der den ble spilt inn.
North Island
Wellington er New Zealands hovedstad og ligger på sørspissen av nordøya. Den gamle regjeringsbygningen (Government Building) er en av de eldste trebygninger i verden, selv om den ikke på langt er så gammel som de norske stavkirkene! I National Library finner du landets største samling av bøker, og Te Papa er et flott, nytt museum. Av andre steder av interesse er: "Bikuben" Beehive - den modernistiske fløyen av parlamentsbygningen, Katherine Mansfield Memorials - eiendommen hvor den berømte forfatteren ble født, Native Plant Museum, handlegatene Cuba Street og Lambton Quay, pluss Mt Victoria som kan by på rimelige spisesteder og hoteller.
Skyjump fra SkyCity   Auckland er New Zealand største by, med over 1 million mennesker. Byen ligger i en flott havn og har klengenavnet "City of Sails". En av de nyeste attraksjonene er Sky City (www.skycity.co.nz) - med tårnet Sky Tower som er landets høyeste bygning med sine 328 meter. Fra toppen har man utsikt over hele byen, og det finnes også to kasinoer i Sky City, pluss ti restauranter og barer. De som er skikkelig modige kan kaste seg ut fra tårnet hengende i en sele som er spent opp mellom to wirer (www.skyjump.co.nz/)!
En annen spennende aktivitet er Bridge Climb, hvor man spaser/klatrer over brobuene på Auckland Harbour Bridge.
I Auckland Museum kan du blant annet se en utstilling av maorikultur og -gjenstander. Et av de meste populære stedene for besøkende til byen er Kelly Tarlton's Underwater World & Antarctic Encounter (www.kellytarltons.co.nz) - hvor du kan vandre i tunneler under vann og speide opp på haier og annen fisk! Auckland har også et zoologisk hage (Auckland Zoo), og et stykke sør for byen ligger underholdningsparken Rainbow's End. For de som er på jakt etter livlige markeder kan man prøve Victoria Market eller markedene i drabantbyene Parnell og Newmarket. For å lære mer om hva man kan gjøre i Auckland, klikk deg videre til lokale internettsider fra linkene på vår Nyttig-side!
Bay of Islands   N
orthland, og gjerne området Bay of Islands, er den delen av New Zealand hvor mange new zelandere fortrekker å tilbringe sommerferien (når vi har vinter i Norge). Bay of Island er også en severdighet i seg selv, med historiske steder (det var her maoirene undertegner avtale med England), flotte sandstrender, pittoreske småøyer og klart vann.
   90 Mile Beach på vestsiden av den øverste spissen av New Zealand strekker seg ubrutt nesten helt opp til Cape Reina.
I seilbåthavnen i byen Whangarei kan du ganske sikkert også treffe på norske jordomseilere, som velger å tilbringe orkansesongen her.
South Island
Milford SoundÅ se bilder fra Fiordland er som å se bilder fra Norge, med snøkransete fjell og dype fjorder. Fiordland National Park er da også et populært sted å besøke for turistene, spesielt Milford Sound er spektakulært der cruiseskipene seiler helt inntil de høye fjellsidene.
   Queenstown er startpunktet for de som vil ha spenning. Gummiflåter og jetbåter ned fossende elver, paraseiling fra fjelltoppene og strikkhopping fra helikopter er noe av det du kan prøve deg på!
   Dunedin er studentbyen og stedet for kunst og underholdning - byen har fostret mange internasjonale popband.
   Sjøen Te Anau, formet av store isbreer, er New Zealands nest største innsjø og her finne du huler med ildfluer, fosser og strømvirvler.
  For flere opplysninger om hva du kan gjøre og se i New Zealands, klikk deg videre til lokale internettsider fra linkene på vår Nyttig-side!

Til toppen

shopping
Jo da, New Zealand er et sted hvor turistene liker å shoppe, og prisene ligger stort sett under det vi finner i Norge. Det er mange store shoppingsentre og varehus mange steder, spesielt i de store byene, og her vil man finne alt man trenger. Det finnes også godt med lokale suvenirer å ta med seg hjem, både typiske "made-in-China" juggel med kiwi-merker, og mer gjennomført håndarbeid.

Til toppen

hendelser
Det skjer stadig noe I New Zealand, men av store hendelser kan nevnes: Fra januar til februar arrangeres Summer City Programme, med en rekke festivaler, i Wellington. Den andre uken I februar er det Marlborough Food & Wine Festival i Blenheim, og i slutten av måneden er det Maori Culture Kapa Haka Festival i Wellington (www.kapahaka.org.nz). Annet hvert år i februr arrangeres International Festival of the Arts i Wellington. I hele mars er det Golden Shears Sheep-Shearing Contest i Masterton - et "must" for alle som er interessert i sauer! I november er det Canterbury Show Week i Christchurch, med jordbruksutstillinger og underholdning. I tillegg feirer man selvsagt vanlige begivenheter som jul og nyttår.
Forhør deg om hva som skjer når du ankommer!
Og klikk deg videre til lokale internettsider fra linkene på vår Nyttig-side!

Til toppen

sport
GolfFor kiwiene (klengenavn på new zealendere) er det bare en sport som gjelder: Rugby. Landets landslag All Blacks er de store heltene, og rugby dominerer sports-nyhetene i aviser og på fjernsyn. Likevel så finner man et godt tilbud av de fleste idretter i landet, både vannsport og på land. Tennis, fotball og ikke minst golf bedrives de fleste steder, og selvsagt så er det i et land omgitt av blått hav gode muligheter for surfing, dykking og fisking. Å gå turer er også veldig populært, og for de som er interessert i ekstremsport så kan det jo bare nevnes at det var New Zealand som gjennoppfant bungi-hoppingen (opprinnelig en tradisjonell hopping fra Vanuatu - les mer)! Ja, det kan jo til slutt nevnes at det er gode muligheter for alpint og annen skigåing på sørøya!
Sjekk med hotellet og turistkontoret - les brosjyrer og aviser! Pluss at du selvsagt bør klikke videre til lokale internettsider fra linkene på vår Nyttig-side!

Til toppen

badeliv
Bading er populært i New Zealand i sommermånedene, både blant turister og lokale. Det finnes mange flotte strender og badevakter passer godt på de største stedene. Det er spesielt North Island som er kjent for et yrende badeliv om sommeren (norsk vinter) og hit reiser også new zealenderne på sin ferie (hvis de ikke drar til Fiji eller Cookøyene)! Det er ganske gode forhold for surfing mange steder.

Til toppen

dykking
Kyss en fisk!Dykking er populært i New Zealand, selv om du ikke finner korallrev med all den fargerike fisken du finner lenger nord. Vrakdykking er et godt alternativ, men det finnes også annen spektakulær dykking langs kysten.


Til toppen

fiske
Fiske er populært i New Zealand, og man kan fiske både på havet og i ferskvann. Ja, en del turister komme til New Zealand kun for å fiske, og populært er det å dra til Northland for å hale inn snapper og kingfish. Det finnes mange tilbud, og det er ikke vanskelig å få informasjon om hvordan man skal få hengt seg på en utflukt eller leie en båt med skipper.


Til toppen

bryllup
New Zealand er ikke stedet å få arrangert et romantisk sydhavsbryllup, da bør man heller dra til Cookøyene, Tahiti, Samoa, Niue eller Fiji.


Til toppen


Paradiset farvel!
"Paradiset Farvel!"
Terje Dahl bodde seks år i sitt sydhavsparadis. I et hus med tak av palmeblader og gulv av grus, to meter unna lagunen. Fisket hai, fanget kokosnøttkrabber og levde et Robinson Crusoe-liv uten aviser, biler, cola og TV. Helt til orkanene dukket opp...
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr. 150,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.


Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.

Paradiset jeg fant
"Paradiset Jeg Fant"

Etter eventyrseilasen i Coco Loco vendte Terje Dahl tilbake til sydhavet. Traff høvdingdatteren Emma Toematagi i det polynesiske landet Tuvalu og feiret bryllup i en måned.
"Skulle vi virkelig bygge vårt hjem på den ubebodd koralløya Motuloa, helt på verdens ende..?"

Klikk her for å lese utdrag fra boken.

Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr. 150,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.

Mer om Terje Dahls sydhavsliv - klikk her.


Det siste paradis

"Det Siste Paradis"

Boken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.

Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.

Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.


I Vårt Billede
"I Vårt Billede"
En science-fiction bok hvor handlingen stort sett foregår på vår egen planet. En svært så menneskelig romfarer fra en annen planet crashlander på en sydhavsøy hvor folkene befinner seg på steinaldernivå. Med åpent sinn og ukuelig mot kjemper han for å komme seg tilbake til sine egne. Ingen lett oppgave - og vil han nå egentlig det?!

Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.130,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.

Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
"Dødlig lagune"
En spenningsroman fra sydhavsmiljø.
Hvorfor prøvde den japanske turisten å skyte Torkild Kvernland med et harpungevær? Hvorfor trodde folkene på øya at han var et farlig spøkelse? Hva var lyset i sjøen? Og hva hadde Pearl Harbour med det hele å gjøre...?

Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.130,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.

Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her
.Det siste paradis

"Det Siste Paradis"

Boken om Terjes seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.

Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.

Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.


Paradiset jeg fant
"Paradiset Jeg Fant"

Etter eventyrseilasen i Coco Loco vendte Terje Dahl tilbake til sydhavet. Traff høvdingdatteren Emma Toematagi i det polynesiske landet Tuvalu og feiret bryllup i en måned.
"Skulle vi virkelig bygge vårt hjem på den ubebodd koralløya Motuloa, helt på verdens ende..?"

Klikk her for å lese utdrag fra boken.

Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr. 150,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.

Mer om Terje Dahls sydhavsliv - klikk her.


Paradiset farvel!
"Paradiset Farvel!"
Terje Dahl bodde seks år i sitt sydhavsparadis. I et hus med tak av palmeblader og gulv av grus, to meter unna lagunen. Fisket hai, fanget kokosnøttkrabber og levde et Robinson Crusoe-liv uten aviser, biler, cola og TV. Helt til orkanene dukket opp...
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr. 150,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.


Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her
.

| forside | landetfakta | bonyttig | hør&se | artikler |