Forside
Fakta om Marshalløyene
 

     


   FAKTA
  
pilkart
  
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg


 pilBO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere

 pilGJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside



 

  Sydhav
 
på nettet

kart
KartTil AilinglaplapTil MajuroTil Lae

Ved å klikke på kartet kommer du til detaljekart for noen av øyene i Ralik-kjeden (Majuro, Ailinglaplap og Lae).

geografi
Marshalløyene består mer enn 1.000 øyer, men landarealet er ikke mer enn 171 kvadratkilometer. Årsaken er at landet utelukkende består av små koralløyer med en gjennomsnittshøyde over havet på 2 meter (ved lavvann!), 29 atoller og 5 enslige øyer spredd ut over at havområde på godt over 1 millioner kvadratkilometer! Øyene ligger i to grupper: Ratak-gruppen i sørøst og Ralik-gruppen i nordvest.

Til toppen

klima

Klimaet er tropisk, med en årlig gjennomsnittstemperatur på 27 grader (Majuro). Den kjøligste perioden er september/november, da det også regner mest. Den tørreste tiden er fra januar til mars, mens det er varmest fra juni til august. Det dreier seg om svært små temperaturforskjeller, forskjellen mellom de varmeste og kjøligste månedene er mindre enn en grad Celsius!
Tradisjonelt har Marshalløyene vært skånet for orkaner (de ligger utenfor orkanbeltet), men i de siste årene har det plutselig dukket opp tre stykker. Man har begynt å føle klimaforandringene i Marshalløyene også!.
Passatvindene og de små, lave øyene hvor man alltid er nære havet gjør at klimaet er ganske behagelig.

Til toppen

språk
De offisielle språkene er engelsk og marshallesisk. De aller fleste snakker engelsk - selv om det er det lokale språket man bruker til daglig.
Marshallesisk (eller hva du vil kalle språket) hører til den malayo-polynesiske familien. En del snakker også japansk, en arv etter japansk okupasjon.

Til toppen

befolkning
Jenter baderDet er rundt 60.000 mennesker på Marshalløyene, og nærmere 30.000 av dem bor på hovedøya Majuro. Godt over 40.000 i landet er marshallesere, mens nærmere 1000 er av mikronesisk og polynesisk herkomst. Det er også noen fra Asia og USA, omtrent 300 av hver folkegruppe

Til toppen

historie
Som mange andre steder i sydhavet er man usikker på hvordan og hvor når øyene ble bebodd, men man antar at de kom seilende for omtrent 3000 år siden.
Spanjolen Alfonso de Salazar fikk øye på øyene i 1525, men det var ikke før i 1788 at den engelske kapteinen John Marshall gikk i land og fikk øyene oppkalt etter seg. Kontakten med omverdenen var etablert, og handelsmenn og hvalfangere dukket opp på jakt etter rikdom. Som andre steder i sydhavet bød dette på problemer, med sykdommer og vold.
Etter eventyrerne kom misjonærene, og i 1885 annekterte Tyskland øyene. I 1914 ble øyene erobret av Japan, som bygget fort og baser på mange av øyene.
I 1944 inntok amerikanerne Majuro, deres første framtog i Stillehavet, og de erobret så øy etter øy.
Etter krigen begynte amerikanerne sine testinger av atombomber på øyene, med katastrofale følger for store deler av befolkningen, som man nå endelig har funnet ut ble brukt som "sitting ducks" levende forsøksdyr. Folk ble flyttet fra sine hjemøyer, men opplevde likevel at radioaktiviteten nærmest snødde ned over dem. I 1970 erklærte USA at Bikini var trygt å vende tilbake til, men etter et par år oppdaget man at folene var blitt så radioaktive at man måtte flytte dem igjen.
Det tragiske et at Marshalløyene siden har tilbudt USA å bruke flere av øyene sine som lagringsplass for atomavfall, og en lekter med farlig industriavfall var faktisk på vei fra Europa får miljøvernere fikk stoppet galskapen. Når pengene snakker så tier fornuften!
I 1979 ble øyene erklært en egen republikk, men man har fortsatt et nært samarbeid med USA (les: de får penger, både erstatning og hjelp til utvikling), som bruker atollen Kwajalein som stedet hvor man sender opp raketter for testing.

Til toppen

kultur
TatoveringMange av de gamle tradisjonene lever fortsatt på Marshalløyene, men det er klart at amerikansk påvirking har satt sine spor. Ris og corned beef er vel nå flere steder mer vanlig enn brødfrukt og fisk, og titting på video mer populært enn tradisjonell dansing og synging. Ja, det er ganske merkelig å oppleve at på Marshalløyene skal alle mannfolkene gå i lange olabukser stedet for lendeklede eller shorts!
Selvsagt har forandringen medført at folk på langt nær er så sunne som før, man blir alt for tykke og drar på seg sukkersyke. Folk dør yngre og spedbarnsdødeligheten øker. Kulturen kommer kanskje best tilsyne ved at man har bevart systemet med at familien er det viktigste som finnes, både sosialt og organisasjonsmessig. Det er høvdingslektene som bestemmer og høvdingslektene som velges inn i parlamentet. Og selvsagt er det høvdingslektene som eier og bestemmer over nesten alt land.
Den tradisjonelle kulturen kommer også tilsyne når det gjelder mat, selv om vanene forandres. Man elsker å komme sammen for å feste og spise, og rettene skal gjerne serveres i flettede kurver på duker/bord av palmeblader. Kokt fisk, stekt fisk, tørket fisk, fisk bakt i jordovn. Helstekt gris, tarorøtter, kokosnøtter og brødfrukt. Side om side ved ris og corned beef!

Til toppen

økonomi
Marshalløyene er helt avhengig av økonomisk hjelp fra USA, noe de får ganske mye av. Noe er ren utviklingshjelp, annet er erstatning for tap av land under atombombetestingen eller kompensasjon for fysisk skade av det samme, mes noe av pengene er hjelp til oppbygging etter orkanene som har dukket opp og noe er for bruken av Kwajalein som base (30 millioner US-dollar i året).
Marshalløyene produserer og eksporterer svært lite selv. Kopra (man tørker kokoskjøtt), fisk og turisme er stort sett det eneste.
I landsbyene rundt omkring på øyene er man ikke så avhengig av penger, så der går livet sin gang tilnærmet som det har gjort i hundrevis av år med fiske, samling, dyrking og litt husdyrhold.

Til toppen

styresett
Marshalløyene, The Republic of the Marshall Islands, ble uavhengige fra USA i 1979 og man er en egen republikk med et parlamentarisk styre.
Den utøvende makten er hos den 33-medlemmes store nasjonalforsamlingen "Nitijela", som velges hvert fjerde år. Sjef og statsoverhode er presidenten. Marshalløyene har et nært samarbeid med USA, som har ansvar for forsvar og utenriksaffærer. Inn i samarbeidsavtalen går også USAs store militærbase på Kwajalein.

Til toppen

religion
På Marshalløyene er så godt som alle kristne, og de fleste er protestanter.

Til toppen

tid
Klokka i Marshalløyene er GMT/UTC pluss 12 timer.

Til toppen

flagg

Marshalløyenes flagg

Til toppen


Kan jeg reise mellom øyene?

Les mer

Er det trygt å bade i havet?
Les mer

Prøve deg som en ekte Robinson?
Terje Dahl kan ta deg med til sin øde øy i Polynesia (i Tuvalu)!
Klikk her.

| forside | landet | bogjørenyttig | hør&se | artikler |