Forside
 Hva du gjør i Kiribati
 

 
   
  GJØRE
  pilnatteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pil
FAKTA
 
pilkart
 
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg  

 pil
BO
  pilhoteller
  pilbackpacker
  pilseilere
     
 pil
NYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pil
ARTIKLER

 
Landet
 
Forside

 
  Sydhav
  på nettet

natteliv
Maneapa - forsamlingshusetKiribati er et land de absolutt færreste ville velge på grunn av nattelivet. Det finnes små barer på hotellene og så har man Bairiki Club, men det er stort sett det hele. Ingen konserter som sådan, ingen internasjonale show. Vel, det arrangeres stadig danser i maneabaene og der kan man jo ha det moro nok om man ikke er redd for å blande seg med lokalbefolkningen og er innstilt på noe helt annerledes. Diskjockeyen på betonggulvet mellom høytalerne, gutter med glassklart blikk og ustødig gange på grunn av for mye palmevin, gamle og unge som stirrer blikket av seg på te imatang.
I Kiribati er man glad i å feire det som måtte være å feires, så sjekk hva som foregår i forsamlingshusene.
En viktig del av de lokale feiringene er folkedansen, som er meget spesiell, intens og fargerik. Jentene danser stående og sittende i bastskjørt (vel, det er egentlig laget av palmeblader), men ikke forvent deg noen sensuell hula-hula!

Til toppen

spise ute
Kiribati er ikke stedet for den som setter internasjonal gourmetmat høyt på listen. Bortsett fra et par av hotellene så har man ikke all verden å by på. Ikke det at du vil sulte, men det er annerledes i Kiribati, du er på en måte nærmere verdens ende!
Rimelig kinesisk mat er populært på Tarawa, og eller så går det mye i lokal mat, basert på fisk, svinekjøtt og høne.
Rå tunfisk marinert i kokosnøttmelk er en delikatesse og stekt brødfrukt er slettes ikke ille! Prøv også brødfrukten laget som potetstappe! En annen ting som kan smake er er å bytte ut melken i kaffen med raspet kokos ("moi te ben"!
På de ytre øyene kan de som er skikkelig eventyrlystne prøve seg på en del lokale delikatesser, som glassmanet, tørket blekksprut og sandormer. Noen steder spiser man også hund!
Den lokale palmevinen ("kåkjuk") selges i småbarer og private hus på alle øyene. Den smaker ikke alltid like godt, men er billig og populær!

Til toppen


utflukter
Kiribati er ikke akkurat det "hotteste" turistsedet og organiserte utflukter er det heller dårlig med. Spør på hotellet eller på turistkontoret om det finnes et eller annet for tiden, kanskje du har flaks!

Til toppen

å se
Japansk kanon fra krigenKiribati er et spesielt land å se og oppleve. Det finnes ikke fjell, fjorder eller fosser, men godt med blå laguner, svaiende palmer og kritthvite strender.
De som kommer for å besøke museer og titte på gallerier har helt klart bommet, selv om man på et nytt kultursenter i Bikenibeu på hovedøya Tarawa kan se "housing artifacts and other items of cultural and historic significance"
De som derimot vil se og oppleve hvordan folk lever i et atollrike som så vidt titter opp av havet har funnet fram, spesielt om man kommer seg ut til en av de ytre øyene.
For de som er interessert i krigshistorie så er Betio på Tarawa stedet. Her sto et av den andre verdenskrigs blodigste slag, og fortsatt kan man se vrak, bunkerer og kanoner.

Til toppen

shopping
Prisene i Kiribati ligger litt over Australia og New Zealand og det er ikke stort å få kjøpt, men hvem er i Kiribati for å shoppe?
Hyggelig er det kanskje å få med seg noen lokale suvenirer hjem, og miniatyrkanoer, håndvifter, skjellsmykker, gresskjørt og dekorerte matter er populære!


Til toppen

hendelser
Den største feiringen i Kiribati er Uavhengighetsdagen den 12. juli, og da er det parader og lokal dans på Bairiki National Stadium, pluss en kanokonkurranse. Her ferier man i to dager, mens man på de ytre øyene gjerne tar seg en hel ukes feiring!
Som de fleste steder i verden så feirer man jul og nyttår, og man er flinke til å utnytte små og store hendelser til å få seg en fest.
Hold øye med maneabaen, forsamlingshuset, og forhør deg om hva som skjer!

Til toppen

sport
Uvanlig syn - jenter spiller fotball!Organisert sport er ikke det mest fremtredende i Kiribati. Man har kanskje en fotballserie og arrangerer volleyballturneringer av og til, men det blir mest at man leker seg litt på gressletta når sola er på vei ned!
I Kiribati er man aldri langt unna vannet, så svømming og snorkling er tingen.
Det finnes tennisbaner på Tarawa, men glem golf - øyene er for smale til å få plass til en bane (om ikke ryktene om en sandgolfbane har noe for seg…)!

Til toppen

badeliv
Jo, man må bade i Kiribati. Vannet er varmt, lagunene uten store bølger og strendene flotte (et minus er hovedøya Tarawa, her bør man komme seg ut til småøyene på Nord-Tarawa - spør på turistkontoret). Bare ikke forvent at det finnes badestrender hvor folk ligger og baker seg i fluktstoler med paraplyer og drinker!
I Kiribati plasker ungene på grunna dagen lang, mens folk vasser uti (helst i fulle klær) for å ta kveldsbadet når dagen er slutt. Turister finnes det nesten ikke og ingen har laget noen badestrender enn naturen selv!
Husk at man kler seg anstendig - også i vannet. Her vasser damene ut i vannet i lange kjoler for ikke å vise lårene!

Til toppen

fiske
Fiske er mer enn nødvendighet enn en sport i Kiribati, så selv om det er godt med "gamefish" som sverdfisk, tunfisk og hai så er det dårlig med organiserte fisketurer. Spør en lokal fisker om han vil ta deg med neste gang han skal ut for å dorge utenfor korallrevet, spanderer du bensin til utenbordsmotoren blir sikkert svaret ja!
Å fiske flygefisk med hov om natten er ingen fiskeskrøne, og å vasse rundt på grunna for å ta blekksprut med hendene er en opplevelse!

For de som er lidenskapelige fluefiskere så kan det opplyses at Christmas Island, verdens størstes atoll, en regnet som verdens fluefiskested nummer en. Men det er ikke ørret du fisker etter her! Les mer

Til toppen

dykking
Dykking i Kiribati er nok flott, med korallrev, klart vann og fargerike fisk. Problemet er at man organisere alt på egenhånd og ha med sitt eget utstyr.


Til toppen

bryllup
Kiribati er nok ikke stedet man reiser for å få organisert et romantisk sydhavsbryllup, for de som går med slike planer anbefales Cookøyene eller Fiji!

Til toppen
Høre musikk fra Kiribati?
Klikk her!


Spennende bøker fra sydhavet?
Les mer

| forside | landetfakta | bonyttig | hør&se | artikler |