Forside
 Hva du gjør i Fiji
 

 
   
  GJØRE
  pilnatteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilFAKTA
 
pilkart
 
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg  

 pilBO
  pilhoteller
  pilbackpacker
  pilseilere
     
 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside

 
  Sydhav
  på nettet

natteliv
Jente dekorert til mekeMest natteliv er det selvsagt i hovedstaden Suva og den ikke så alt for koselige byen Nadi ved den internasjonale flyplassen. Det finnes diskoteker og barer, restauranter og nattklubber. Mer tradisjonell underholdning og levende musikk er det også ganske godt med, spesielt på hotellene.
De fleste store hotellene har kvelder hvor du kan prøve deg på lokal mat (lovo) og se lokal dans (meke).
Selv om folkene i Fiji stort sett er svært vennlige mot besøkende bør man huske på at problemer kan man få over alt hvor folk drikker for mye, så unngå helst de mest røffe og beryktede utestedene!

Til toppen

spise ute
Det er bra med restauranter i Fiji, og siden det er folk av forskjellig etnisk bakgrunn så er det et variert utvalg av spisesteder. Tradisjonell fijiansk mat, kinesisk mat, forskjellige typer indisk mat, internasjonal gourmetmat - her er det meste. Ja, du finner McDonalds også…
Du bør absolutt prøve deg på mat bakt i jordovn (lovo), og er du motivert for spennende mat går du ikke glipp av sjøpølser, sjøgress eller rå tunfisk i kokosmelk heller!

Til toppen


utflukter
Det finnes mye interessant å være med på i Fiji, og det er et ganske stort tilbud av organiserte aktiviteter. Rafting og jetbåter på elvene, charter og dagseilaser mellom øyene, turer innover i landet med jeeper, hesteriding. Småfly som tar deg en svipptur innover landet eller ut over lagunene, båter med glassbunn hvor man kan studere dyrelivet på korallrevet uten å bli våt.
Tilbudet syntes stadig å øke, så sjekk med hotellet eller turistbyrået!

Til toppen

å se
Nadi
Indisk temple NadiByen Nadi ved den internasjonale flyplassen er det første stedet du vil få se, men den lille byen er ikke særlig trivelig, turismen har fått selgerne i butikkene til å bli ganske innpåslitne.
Ved sydenden av byen er det et ganske så nybygget indisk tempel, Sri Siva Subramaniya Swami Temple, hvor du får tillatelse til å gå inn så sant du ikke har drukket alkohol eller spist kjøtt/fisk samme dagen.
Markedet er også verdt et besøk, her kan du finne billig frukt og masse annet spennende.
Rett øst for Nadi, inne i landet på hovedøya Vitu Levu finner du den pittoreske landsbyen Navala. Her er husene fortsatt laget på tradisjonelt vis med gresstak, og spør du landsbyhøvdingen pent om du kan få ta bilder går nok det i orden.
Suva
I hovedstaden Suva, en fire timers busstur fra Nadi, er det mer å se på. Det enorme markedet ned ved havnen er for de fleste det mest spennende. Her bugner det av grønsaker og frukt i alle farger og fasonger, og i andre etasje er det krydder og kava (yaqona). La deg gjerne friste av en båt ananas fra de isavkjølte glassmonterne!
Utenfor på sørsiden, spesielt på lørdager, finner du i tillegg alt mulig fra havet og elvene - som mudcrabs, merkelige kreps, blekksprut, sjøpølser, muslinger, tang og sjøgress!
På markedet har du også sjansen til å prøve deg på kava (yaqona/"grogg"), spør hvor gutta sitter og drikker - og tilbyr du å spandere neste runde så er du hjertelig velkommen med i drikkesirkelen!
The Government Handicraft Centre ligger like ved hovedgata, mot sjøen, og her kan man titte på (og kjøpe) håndarbeid fra Fiji og andre sydhavsland.
Fiji Museum som ligger i tilknytting til den botaniske hagen Thurston Park har mye spennende du kan se på, som enorme utriggerkanoer, kannibalgafler og roret til Bounty!
University of the South Pacific, som ligger 10 minutter unna bykjernen med buss eller taxi, er et kjempekompleks verdt en titt. Her går studenter fra hele stillehavsområdet - og det finnes blant annet et enorm bibliotek og et lite svømmebasseng.
Colo-i-suva er en naturpark litt nord for byen, hvor du kan bade i en elv og gå på flotte turstier, bare vær oppmerksom på at det har vært tilfeller med lokal ungdom som har ranet de besøkende.
Hovedgata Victoria Parade er en severdighet i seg selv, med hus og overbygde fortau som bringer et sus av fordums sydhavsromantikk. Midt i byen ligger også den store katedralen Roman Catholic Cathedral, bygget i 1902.
Sigatoka
På veien mellom Nadi og Suva ligger den lille byen Sigatoka. Her kommer man lett til den fruktbare Sigatokadalen, hvor man dyrker mesteparten av det du finner på markedene. Dalen har også mye å by på for de som er arkeologisk interessert, som fortet som ble bygget av Maile Latemai, en høvding fra Tonga, i det 18. århundre.
Spennende er også "Sigatoka sand dunes", enorme sandhauger ned ved havet.
Pacific Harbour Cultural Centre ligger en times kjøring fra Suva, også på veien mot Nadi, og her demonstrer man med skuespill og sang hvordan folk levde i gamle dager.
Levuka på øya Ovalau var Fijis hovedstad under starten av den brittiske kolonitiden og bygningene er fortsatt godt bevart. Landsbyen Lovoni, vest for Levuka, ligger i et vulkansk krater. Her finnes også regnskog, et gammelt fort og gravstedet til en høvding.
Lakeba er en øy i Lau-gruppen som var det tradisjonelle møtestedet mellom folk fra Fiji og Tonga. Her finnes det en rekke grotter og huler. Vil du reise til Lau-gruppen må du søke tillatelse fra Ministry of Foreign Affairs.
Vanua Levu er Fijis nest største øy og det finnes flere arkeologiske steder, som Wasavula ved Labasa og Nabouwalu ved Savusava. Ved landsbyen Dakuniba sør for Buca Bay finnes det en klippe med innrisninger som ingen vet hva betyr eller hvem som lagde!

Til toppen

shopping
Det er selvsagt er det hyggelig å ha med seg noen suvenirer hjem når man har vært i Fiji, og det finnes bra med lokalt håndarbeid å få kjøpt.
Government Handicraft Centre i Suva er det største, men vær klar over at her finnes det ganske mye fra andre steder enn Fiji!
Fiji er et av de sydhavslandene hvor det går an å prute, takket være den fiji-indiske delen av befolkningen, så prøv der det går an (spesielt hvis du handler i de indiske butikkene langs hovedgatene)!
En advarsel: Pass de for de beryktede sverdselgerne som kommer mot deg på gaten med et bredt smil, en utstrakt hånd og noe de sier er en gave til deg. Etter at de har risset navnet ditt inn i det lakkerte tresverdet vil de plutselig ha penger for gaven, og de kan bli ganske ubehagelige hvis du avslår.

Til toppen

hendelser
Hibiscus Festival er Fijis største festival, som holdes i Suva i august.
"Sukkerbyen" Lautoka har sin årlige Sugar Festival i september, mens man i Nadi har sin Bula Festival i august.
Den indisk-ættede delen av befolkningen har Diwali fra oktober til november, en festival som feires med raketter og levende lys.
Ved siden av disse hovedbegivenheten finnes det en rekke mindre festivaler og aktiviteter - og så feirer man jul og nyttår så det virkelig merkes!

Til toppen

sport
Surfing i Fiji!På hovedøya Vitu Levu og spesielt hovedstaden Suva finnes det godt med sportslige aktiviteter. Fiji har flere idrettsmenn av verdensklasse, som golferen Vijey Singh og en vindsurfer har lenge hevdet seg i toppen. Fiji er også i verdenstoppen når det gjelder rugby.
Rugby er nok den mest populære sporten også, men fotball, nettball, cricket, golf og tennis er også noe man er opptatt av.
For turistene finnes det en rekke tilbud i tilknytning til hotellene, alt fra snorkling og
dykking til hesteriding, seiling, surfing, windsurfing, padling, aerobics og jogging. Pluss selvsagt fisking og svømming!
På de andre øyene er tilbudene nok ikke så
mange, men det forgår alltid noe!

Til toppen

badeliv
Jo, badeliv er polulært i Fiji, og bortsett fra i hovedstaden Suva så er det godt med flotte sandstrender.
På de små koralløyene utenfor Nadi er det nesten som får lyst til å være i fra sola går opp til den synker ned i havet!
Drar man vekk fra turiststedene bør man alltid spørre de innfødte først om det er noen problemer. Husk dessuten at på de ytre øyene og i landsbyene så er det ikke vel ansett at jentene bruker bikini. Ta uansett på deg en t-skjorte når du bader, så slipper du å få solsvidd rygg!
For å lære mer om strendene, ta en titt på Fiji Beacher: www.fijibeaches.com
Surfing er veldig populært i Fiji, med fantastisk reef-surf. Les mer i Fiji Surfing Guide: www.fiji.islands-travel.com/surfing.html

Til toppen

fiske
Fiji er også et drømmested for de fiskeinteresserte. Det finnes godt med firmaer som tar deg med ut for å finne storfisken, hør med turistkontoret eller hotellet hvordan du kan få hengt seg på en utflukt eller leie en båt med skipper for å prøve deg på sverdfisken!
På de ytre øyene kan du spørre om å få være med ut når gutta drar ut for å dorge eller harpunere fisk. Et tips: Tilby deg å kjøpe bensinen!
Det går an å fiske på egenhånd med snøre, men i Fiji er det alltid noen som eier fiskerettighetene der du er, så du er nødt til å spørre om tillatelse først!
Les mer i Game Fishing in
Fiji: www.fiji.islands-travel.com/game-fishing.html

Til toppen

dykking
Mer enn 40 dykkerfirmaet, samt en rekke hoteller, tilbyr PADI dykketreing og sertifiseringskurs, så her har du din livs mulighet til å lære deg å dykke! Dessuten er det selvsagt like lett å finne noen som kan ta deg med ut for å dykke med på koraller, vrak og huler. Fiji er rangert som et av verdens fem beste dykkesteder! For å lære mer er det bare å ta en titt på Fiji Islands Travel Guides dykkesider: www.bulafiji.com/activity/
diving/diving.shtm
l


Til toppen

bryllup

Bryllup Vatulale ResortFiji er et meget populært sted å reise til for å få seg et sydhavsbryllup, enten det er første gangen eller en romantisk oppfriskning. Alle de større hotellene vil kunne arrangere et bryllup for deg, enten det er et tradisjonelt fijiansk bryllup eller en seremoni på stranden i solnedgangen! For å få vite hvordan du skal få dette til er det bare å gå til Fiji Islands Travel Guides bryllupssider:
www.bulafiji.com/activity/weddings/
wedding.shtml

Gjennom vårt samarbeid med svenske Tour Pacific kan vi hjelpe deg med å legge bryllupet eller bryllupsreisen til Fiji, klikk her.

Til toppenSe video fra markedet i Fiji?
Det fargerike markedet i Suva er en opplevelse.
Klikk her!


Spennende bøker fra sydhavet?
Les mer

| forside | landetfakta | bonyttig | hør&se | artikler |