Forside
Fakta om Fiji
 

     


   FAKTA
  
pilkart
  
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg


 pilBO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere

 pilGJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside



 

  Sydhav
 
på nettet

kart

Ved å klikke på kartet kommer du til bedre detaljekart for øyene.

geografi
Fiji består mer enn 300 øyer. De to største er Vitu Levu (10,390 km²) og Vanua Levu som sammen utgjør mer enn 85 prosent av det samlete landarealet på 18.300 km². Andre store øyer er Taveuni og Kandavu.
Alene i nord ligger øya Rotuma, og resten av de mindre øyene deles inn i øygruppene Lomaiviti, Lau, Moala, Yasawa og Mamanuca.
De største øyene er vulkanske og det høyeste fjellet er Mount Tomaniivi på hovedøya Vitu Levu, med 1.323 meter over havet.
Mange av de mindre øyene er koralløyer.
Fiji har 1,3 millioner kvadratkilometer hav, og øyene og øygruppene er gjerne omringet av korallrev.


Til toppen

klima

Klimaet er mildt tropisk, med en årlig gjennomsnittstemperatur på 25 grader. Det er varmest fra november til april. Da regner det også litt mer en vanlig, gjerne en skikkelig skyll som er raskt over. Sjansene for en orkan er også tilstede på denne tiden av året, men de gjør sjelden særlig skade - så det bør ikke avskrekke deg fra å dra!
Passatvindene fra sørøst gjør klimaet på Fiji behagelig. Det er langt tørrere på vestsiden av hovedøya Vitu Levu enn i hovedstaden Suva på østsiden.
Gjennomsnittlig maksimumstemperatur Suva
jan - mar: 30,5 - 31 - 30,5
apr - jun: 29,5 - 28 - 27,5
jul - sep:  26,5 - 26,5 - 27
okt - des: 28 - 29 - 30

Gjennomsnittlig maksimumstemperatur Nadi
jan - mar: 31,5 - 31,5 - 31
apr - jun: 30,5 - 30 - 29
jul - sep:  26,5 - 28,5 - 29
okt - des: 29,5 - 30 - 31,5
Gjennomsnittstemperatur i vannet er mellom 26 og 28 grader.


For å se dagens værmelding, klikk her.

Til toppen

språk
Det offisielle språket er engelsk, og det snakker så godt som alle. Man har også sitt eget språk, fijiansk, og den store indiske delen av befolkningen snakker fiji-hindi ved siden av engelsk.

Til toppen

befolkning
Det er rundt 800.000 mennesker i Fiji, og nærmere 150.000 av dem bor i hovedstaden Suva på Vitu Levu.
50 % er fijianere, melanesiere blandet opp med en god slump polynesisk blod.
Før militærkuppet i 1987 var det like mange av indisk avstamning i Fiji, men etter Rabukas blodløse kupp flyktet nesten 5 prosent av dem fra landet. Etter kuppet i mai 2000 har enda flere migrert til New Zealand, Australia og Canada.
I tillegg til de to store befolkningsgruppene finnes det også en god del kinesere og europeere, samt folk fra naborikene Tuvalu og Kiribati (som eier to øyer i Fiji: Kioa og Rabi).

Til toppen

historie
Historisk frisyre!Som mange andre steder i sydhavet er man usikker på hvordan og hvor når øyene ble bebodd. Funn av potteskår viser at øyene i alle fall har vært bebodd i mer enn 3000 år, og den mest aksepterte teorien er at de tidligste menneskene kom fra Melanesia.
Noen forskere har hevdet at det da allerede bodde et polynesisk folk i Fiji, men det vet man lite om. At det ble kriger mot invaderende polynesiere fra naborikene Samoa og Tonga rundt år 1000 f. Kr. er man enige om, og også at det den gangen var vanlig med kannibalisme.
Den nederlandske navigatøren Abel Tasman var den første europeer til å se øyene, da han navigerte seg mellom korallrevene på vei til Indonesia i 1643. Hans beretninger om farlige rev gjorde at oppdagelsesreisende og handelsmenn holdt seg unna, helt til James Cook gjorde landkjenning i 1774.
Femten år etterpå ble kaptein William Bligh på HMS Bounty og 18 av hans menn satt om bord i skutas åpne lettbåt midt iblant Fijis øyer og farvannet kalles den dag i dag for "Bligh Water", Mytteriet på Bounty en hendelse som de fleste kjenner fra bøkene og filmer, roret fra Bounty er i dag på museet i Suva (hentet fra Pitcairn).
Kontakten med omverdenen var etablert, og handelsmennene strømmet til riket på jakt etter rikdom. Andre som dukket opp var skipbrudne, rømte fanger fra Australia og avhoppere fra handelsskip og marinefartøy. For mange av disse inntrengerne gikk det ikke bedre enn med misjonærene som også svermet til øyene: De ble enkelt og greit spist opp!
Forandringene som den hvite manns ankomst brakte med seg var snart merkbar. Det gikk i Fiji som andre steder i sydhavet, hele samfunnstrukturen startet å revne, med interne kriger, sykdommer og vold.
I 1974, to år etter at Cakobau - den selvoppnevnte kongen av Fiji - hadde prøvd å innføre vestlig styresett over øyene ble de annektert av England og erklært brittisk koloni. Fra 1879 til 1916 ankom det (ble det importert) arbeidere fra India som skulle jobbe på sukkerrørsmarkene, og i 1919 var det blitt så mange som 60.000 som arbeidet nesten som slaver under utrolig dårlige kår.
Under den andre verdenskrig ble Fiji en viktig alliert forskyningstasjon og det ble bygget flyplasser og marinabaser.
10. oktober 1970 ble Fiji et selvstendig land, medlem av det brittiske samveldet, men ellers helt uavhengig av den tidligere koloniherren.
I 1987 blusset det opp problemer med bakgrunn i at den nyvalgte regjeringen hadde dominans av politikere av indisk herkomst. Oberstsløytnant Sitiveni Rabuka gjorde militærkupp, kastet regjeringen og oppnevnte en ny president. I 1992 ble Rabuka på lovlig måte valgt til statsminister, men Fiji var ikke lenger medlem av det brittiske samveldet og led under vanstyre og økende korrupsjon.
I 1997 erstattet en ny grunnlov (noe bl.a. Australia hadde satt som kriterium for å hjelpe Fiji økonomisk) den rasistiske som Rabuka hadde innført, og vips fikk landet sin første statsminister av indisk herkomst.
I mai, etter å ha styrt landet i nøyaktig ett år, ble Mahendra Chaudhry og alle hans ministere tatt til gisler i parlamentsbygningen og holdt der over en måned - helt til opprørlederen George Speight (en mislykket forretningsmann som antagelig hadde andre motiver enn å kjempe de etniske fijianernes kamp) fikk den regjeringen og presidenten han ønsket. Denne aksjonen har satt Fiji mange år tilbake i tid økonomisk og sosialt.

Til toppen

kultur
Politimann"Fiji - the way the world should be!" het det på turistbrosjyrene før det første statskuppet i 1987. Her levde folk av forskjellige raser sammen i tilsynelatende fred og harmoni, og smilet var en større turistfanger enn de vakre sandstrendene, vaiende palmene og blå lagunene.
Idyllen sprakk nok en del, men man skal ikke så langt unna hovedstaden Suva før man oppdager at folk stort sett lever sammen i fordragelighet, uansett rase og bakgrunn.
Ja, kulturen er en fantastisk miks, og noe av det som virkelig gjør Fiji til et spennende og annerledes land å besøke. Mange av de gamle fijianske tradisjonene lever fortsatt i beste velgående, og det kommer vel best til syne i kava-seremoniene og meke-dansingen.
Kava (eller yaqona som det heter i Fiji) er en svakt narkotisk (men fullt lovlig) drikk laget på roten av en pepperbusk, og brukes svært hyppig på både offentlige og uhøytidelige sammenkomster. Ikke en bro eller offentlig bygning blir innvidd uten at det drikkes kava fra et halvt kokosnøttskall og nesten ikke en arbeidsdag avsluttet uten!
En tradisjon som mange finner spennende er å se på de som går barbeint på glødende kull og steiner, og den eksisterer blant både fijianere (fra øya Beqa) og fiji-indiere!
Den fargerike miksen av kulturer kommer selvsagt også tilsyne når det gjelder mat. Fijianerne elsker sin lovo (mat bakt i jordovn), fiji-kineserne disker opp med risretter og de av indisk herkomst serverer gjerne duftende og sterk "curry"!

Til toppen

økonomi
Sukker og turisme er de to klart største inntektskildene for Fiji, med sukker så vidt i ledelsen.
Gull, fisk, tømmer, klær og kokosnøttolje bringer også inn penger.
Fiji er et ganske rikt land i sydhavsmålestokk, og det er vel mer misunnelse og lysten på de nye, spennende tingene enn rasemotsetninger som har ført til statskuppene i det fredlige landet.
Det er i første rekke de av indisk avstamming som gjennom hardt arbeid som har bygget opp den velstanden som kommer til syne i Suva og de andre større byene. I landsbyene rundt omkring på øyene er man ikke så avhengig av penger, så der går livet sin gang tilnærmet som det har gjort i hundrevis av år, med fiske, dyrking og husdyrhold.

Til toppen

styresett
Det er et parlamentarisk styre i landet, selv om statskuppene i 1987 og 2000 har rokket ved formen og demokratiet som hører med en engelsk modell.
Man har en statsminister som i Norge og de politiske partiene kjemper sin vanlige kamp for makt, med det nasjonalistiske taukei-partiet som størst ugangskråke.
Landet har en president, som velges av det tradisjonelle høvdingrådet "The Great Counsil of Chiefs". Høvdingene er stadig med på å farge det politiske livet, men dessverre syntes det av og til som om noen av dem har langt mindre edle motiver enn i gamle dager, hvor høvdingene var en slags landsfedre som tenkte mer på sine folk velferd enn sine egne lommer.
Som medlem i det brittiske samveldet er dronning Elisabeth av England det monarkiske statsoverhodet.

Til toppen

religion
I Fiji er 53% kristne, med metodistkirken og den romanskatolske kriken som de største menighetene. 38% av befolkningen er hinduer, 8% muslimer og 1% sikh.

Til toppen

tid
Klokka i Fiji er GMT/UTC pluss 12 timer.

Til toppen

flagg

Til toppen


Kan jeg reise mellom øyene?
Det går både fly og skip mellom øyene.
Les mer

Prøve deg som en ekte Robinson?
Terje Terje Dahl kan ta deg med til sin øde øy i Polynesia!
Klikk her.

| forside | landet | bogjørenyttig | hør&se | artikler |