Forside
 Hva du gjør på Cookøyene
 

 
   
  GJØRE
  pilnatteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilFAKTA
 
pilkart
 
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg  

 pilBO
  pilhoteller
  pilbackpacker
  pilseilere
     
 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside

 
  Sydhav
  på nettet

natteliv
Meilina danserDet "hetest" nattelivet er selvsagt i Avarua, som har over 50.000 turister på besøk hvert år. Det finnes steder med disko, liveband og mer tradisjonell underholdning. Banana Court var et svært beryktet vannhull, men er ikke sikker på hvordan stemningen er der nå.
Alle de store hotellene og resortene vil ha såkalt "island night" hvor du fester med lokal mat og dans. Jo, du blir dratt ut på gulvet av guttene/jentene i dansegruppen for å prøve deg på den lokale varianten av hula-hula (tamure)!

Til toppen

spise ute
Det er over 20 barer og restauranter på lille Rarotonga. Så her kan du få tak i all slags internasjonal mat, men prøv den lokale maten også. Marinert rå fisk er en delikatesse, og mat stekt i jordovn ("umukai") må du ikke gå glipp av!

Til toppen

utflukter
På Rarotonga og Aitutaki arrangerer hotellene utflukter, og det finnes ganske mye interessant å være med på.
Aroa Pony Trek tilbyr hesteriding daglig, det finnes båter med glassbunn hvor man kan studere dyrelivet på korallrevet uten å bli våt - om man skulle ønske det eller ikke liker å snorkle/dykke. Det finnes også organiserte rusleturer på korallrevet ved lavvann, husk sandaler eller gamle joggesko!
På de ytre øyene er det ikke så mye som er organisert, men du blir sikkert invitert på minst en picknik-utflukt til småholmene på revet!

Til toppen

å se
AitutakiØyene, lagunene og havet er severdigheter i seg selv, men det finnes også en del annet av interesse.
Noe man bør få med seg er The Cook Islands Cultural Village i Avarua. Her kan du lære alt om kulturen på Cookøyene, og se demonstrert hvordan folk levde for ikke så mange år siden (og til dels gjør på de ytre øyene i dag). Selvsagt blir det en tradisjonell fest med mat og dansing til slutt!
En merkverdighet i Avarua er "Seven-in-one Coconut Tree" en sirkel av palmer som vokser for seg selv midt inne i byen og skal ifølge legendene komme fra en eneste nøtt.
Papeiha heter en stor stein etter misjonæren som først forkynte kristendommen på Cookøyene.
Det finnes også en del gamle kirker, men for de som er mer interessert av den gamle, hedenske kulturen så kan man jo titte på det hellige høvdingsetet Arai-Te-Tonga.
Mot sydkysten av Rarotonga finner du et fossefall som heter Wigmore, og under den er det en stor dam du kan bade i.
På Aitutaki kan man se hvordan de dyrker bananer, og det finnes også en del gamle gudeplattformer som er åpne for besøkende. Selvsagt må man ikke gå glipp av "island night", hvor du gjerne blir dratt ut på gulvet for å prøve deg på den tradisjonelle dansen! Ellers så er det lagunen og småøyene rundt den som trekker mest oppmerksomhet, det er flott å snorkle på Aitutaki.
På øya Aitu kan man se hvordan de dyrker og lager kaffe for eksport, i tillegg til å se en enorm gudeplattform og en del huler.

Til toppen

shopping
Det er vel de færreste som reiser til sydhavet for å shoppe, men selvsagt er det hyggelig å ha med seg noen suvenirer hjem.
Det lages en del håndarbeid som er til salgs for turistene og har man lyst til å flotte seg så finnes det svarte perler til slags!

Til toppen

hendelser
Den andre uken i februar hvert år er det Cultural Festival Week, mens det tredje uken i april er Island Dance Festival Week.
Over fem uker i begynnelsen av juli har man Song Quest, hvor sangere, musikere og andre kunstnere møtes til konkurranse på Rarotonga.
I august, start fredagen før 4. august, har man en 10 dagers Consititution Festival, og dette er årets høydepunkt.
I den siste uken av november har man blomsterfestival, mens det selvsagt er forskjellige feiringer jul og nyttår.

Til toppen

sport
På Rarotonga er det ganske godt med tilbud. Tennis, golf, aerobics, squash, bowling (bowls), rugby, fotball, volleyball, netball, cricket, hesteriding, seiling, windsurfing, padling, jogging. Pluss selvsagt fisking og svømming!
På de andre øyene er tilbudene ikke så mange, men det forgår alltid lokale kamper i fotball og volleyball i landsbyene, hvor de går an å være med for alle.

Til toppen

badeliv
Strand på AitutakiMuri Beach er den mest populære stranden på Rarotonga, med krystallklart vann og fire småøyer rett utenfor. Godt med aktiviteter her.
På de andre øyene er det flott å bade også. Spør alltid de innfødte først om det er noen problemer. Og husk at på de ytre øyene (bortsett fra Aitutaki) så er det ikke vel ansett at jentene bruker bikini, kanskje ikke engang badedrakt som jo viser lårene! Ta uansett på en t-skjorte når du bader, så slipper du å få solsvidd rygg!

Til toppen

fiske
Klart man bør prøve fiskelykken når man er på Cookøyene! De litt avanserte kan jo høre med turistkontoret eller hotellet hvordan man kan få hengt seg på en utflukt eller leie en båt med skipper for å prøve seg på sverdfisken!
På de ytre øyene burde det ikke by på noen problemer med å få være med ut for å fiske når gutta drar ut for å dorge. Noen tar deg sikkert med helt gratis, og blir sikkert henrykt hvis du tilbyr deg å kjøpe bensinen!
Selvsagt går det an å fiske inne i lagunen med snøre også, bare spør de innfødte til råds først.
Husk at ikke all fisk er spiselig at noen har pigger som kan være vært ubehagelige.
Å kaste med sluk (eller flue/gummiblekksprut - se hva de andre bruker) går også flott mange steder, og ungene kan sikkert kose seg med å fiske småfisk fra en brygge!

Til toppen

dykking
DykkingKlart det er flott å dykke på Cookøyene! Det finnes fire dykkefirmaer, på Rarotonga og Aitutaki, og de kan tilby alt du måtte trenge. Og selv om du ikke er noen scuba-dykker så er man jo nødt til å snorkle rundt i det varme vannet.
I lagunene er det stort sett trygt å bade hvor som helst og til alle tider på døgnet, men har du lyst til å prøve deg på utsiden av korallrevet bør du ha med noen med lokal kunnskap.
Spør alltid om råd og tips!

Til toppen

bryllup
Også på Cookøyene er det populært for de besøkende å få seg et romantisk sydhavsbryllup.
Det finnes flere såkalte bryllupsspesialister på Rarotonga, som kan hjelpe til med å sy sammen en pakke, og de større hotellene vil også kunne arrangere et bryllup.
For å få vite de lovbestemte reglene kan du kontakte: Registrars Department Department of Justice and Lands Box 11 Rarotonga,
Cook Islands, South Pacific
E-mail: offices@justice.gov.ck

Ph: (682) 29-410 PO

Fax: (682) 29-610


Til toppenSe video av Meilina som danser?
En dansegruppe fra Cookøyene var i Norge.
Se videoen!


Spennende bøker fra sydhavet?
Les mer

 
| forside | landetfakta | bonyttig | hør&se | artikler |