Forside
Hva du gjør i Amerikansk Samoa?
 

 
   
  GJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilFAKTA
 
pilkart
 
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg
 
 pilBO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere
     
 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside

  
  Sydhav
  på nettet

natteliv
Tradisjonell dansDet som finnes av natteliv er i den lille hovedstaden Pago Pago. Ikke særlig å rope hurra for, men litt sjarmerende er en liten lokal bar (Pango Bar) hvor de lokale jentene syntes det er stas å stå på scenen og synge "Blue for you"!
De fastboende amerikanerne arrangerer ofte "Pot luck"-kvelder, hvor alle tar med seg sin egen chillie-con-carne-rett (bønner og kjøtt), noe som i alle fall er litt spesielt om ikke særlig sydhavsk. Ellers vil du finne underholdning på de største hotellene - spør deg for!

Til toppen

spise ute
Det er en del barer og restauranter i Pago Pago, selvsagt inkludert McDonald's.
Du kan få tak i internasjonal mat, men prøv den lokale maten også. Marinert rå fisk er en delikatesse, og mat stekt i jordovn ("umu") må du ikke gå glipp av!
Når vi er inne på det lokale: Prøv gjerne å få vært med på en 'ava seremoni. Den mildt narkotiske kavaen (finnes mange steder i sydhavet - ikke ulovlig, ikke farlig, ikke vanedannende) smaker ikke godt og gir deg ikke annet en enn nummen tunge, men selve seremonien er der artig å være med på!

Til toppen

utflukter
Ikke lett å få opplysninger om organiserte utflukter. Amerikansk Samoa er ikke noe utpreget turistmål!

Til toppen

å se
Pago PagoHavnen i Pago Pago er en severdighet i seg selv. En rund bolle nesten avskåret fra havet, hvor fjellsidene stiger jevnt oppover. Tvers over havnen gikk det en taubane, som ble stengt da et militærfly traff wiren i 1980, styrtet og drepte åtte mennesker på Rainmaker Hotel. Selve wiren er der enda og det er planer om å gjenåpne den 2 kilometer lange banen.
Pago Pago er en liten småby, som på et vis har sin sjarm om man overser at det kan være søplete rundt omkring. Ved siden av markedet er bingohallen, hvor folk sitter til langt ut på fortauet dagen lang!
National Park of American Samoa (finnes på tre av øyene) ble opprettet for ikke så mange år siden og her kan man se beskyttede korallrev og små regnskoger.
Å ta de lokale bussene nedover langs kysten er et godt tips, og selvsagt er det lurt å prøve å komme seg ut til en av de ytre øyene.
Har man dårlig fantasi kan man jo prøve å ta seg rundt havnen for å se på tunfiskfabrikkene!

Til toppen

shopping
Hvem er det som reiser til sydhavet for å shoppe? Vel, det lages en del håndarbeid som er til salgs for turistene og det er jo hyggelig å ha med seg noen suvenirer hjem! Brennevin er billig, amerikanske taxfree-priser.

Til toppen

hendelser
RokonkurranseDen lokale nasjonaldagen (Flag Day) er 17. april, og den feires med kunstutstillinger, rokonkurranse, sport, dans og sang.
I begynnelsen av juli arrangerer man gjerne National Tourism Week, hvor man kan få innsikt i landets tradisjoner og kultur med mat, sang og dans.
I oktober har man Palolo Festival, hvor man feirer at en slag ormer som lever i korallrevet dukker opp og lar seg fange. Skal være en delikatesse!
Eller så er det gjerne en del forskjellige hendelser gjennom året - det gjelder å forhøre seg på hotell og turistkontor når man ankommer!

Til toppen

sport
Basketball er veldig populært på Amerikansk Samoa (US påvirkning, selvsagt) og gutta er faktisk veldig gode!
Andre sportsaktiviteter finner sted også, men for turistene er det svømming, dykking og fiske som er mest populært!
Det finnes en velbrukt sti oppover fjellsiden til Mt Alva, på toppen får man en fantastisk utsikt over havnen i Pago Pago!

Til toppen

badeliv
Det er ikke så godt med beskyttede strender på hovedøya, havet står gjerne rett på. Spør alltid de innfødte om det er noen problemer å svømme selv om havet ser stille ut, det kan være kraftige understrømmer!
Havna i Pago Pago innbyr ikke til svømming.

Til toppen

fiske
Rundt øyene i Amerikansk Samoa finnes det godt med "gamefish", så hør med turistkontoret eller hotellet hvordan man kan få hengt seg på en utflukt eller leie en båt med skipper for å prøve deg på sverdfisk, tunfisk eller hai!

Til toppen

dykking
DykkingSom i de aller fleste sydhavsriker så er dykking en av de store attraksjonene i Amerikansk Samoa. Spektakulære korallrev og vegger som stuper rett ned fra overflaten til det mørkeblå dypet. Fargerike småfisk, rokker og haier.
Finn fram til det nærmeste dykkefirmaet, eller spør på hotellet.
Spør alltid om råd og tips!

Til toppen

bryllup
Det er ikke så vanlig for de besøkende å få seg et romantisk sydhavsbryllup i Amerikansk Samoa som for eksempel på Fiji eller Cookøyene. Går man i slike tanker kan man jo man kontakte hotellet før man reiser av gårde, men ikke ha for store forhåpninger.
Å få være med på en lokal bryllupsfest er derimot ikke umulig, det er stadig noen som gifter seg under stor festivitas og mange slaktede griser, og får man en muntlig invitasjon bør man slå til!

Til toppen


Gratis til Amerikansk Samoa?
Eller har du lyst til å ta med deg noen?
Les mer


Hva med de pene sydhavsdamene - finnes de?
Sjekk selv!

| forside | landetfakta | bonyttig | hør&se | artikler |